29.03.2018.godine – Saopštenje

Rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama, Gorica Golubović razgovarala je u prostorijama Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama sa dugoročnim posmatračima OESCE/ODIHIR Misije za posmatranje izbora Harold Ottom, Olgom Blatkovom i Lidijom Vujović, a tema razgovora bili su predstojeći predsjednički izbori zakazni za dan 15.04.2018.godine, kao i prijave građana čiji su lični podaci zloupotrijebljeni, tj.falsifikovan njihov potpis na listama- obrascima za davanje potpisa birača za podršku kandidatima za predsjednika Crne Gore.

Tom prilikom je saopšteno da će Osnovno državno tužilaštvo u Beranama pratiti izborni proces i da će tim povodom preduzimati sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju prikupljanja podataka i važnih činjenica neophodnih za donošenje odluka.


29.03.2018.godine – Saopštenje: Održana II sjednica Tužilačkog savjeta

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, razmatran je i usvojen Godišnji izvješaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2017.godinu.

Tužilački savjet je donio odluku o objavljivanju internog oglasa za trajno dobrovoljno premještanje tri državna tužioca u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, jednog državnog tužioca u Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru i jednog državnog tužioca u Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću.

Na današnjoj sjednici, Tužilački savjet je takođe donio odluku o raspisivanju javnog oglasa za izbor jednog državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju po sistemu napredovanja, kao i javni oglas za izbog dva specijalna tužioca u Specijalnom državnom tužilaštvu.


27.03.2018.godine – Saopštenje: U radnjama ljekara nema elemenata bilo kojeg krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti

Više državno tužilaštvo u Podgorici okončalo je izviđaj u predmetu formiranom povodom postupanja ljekara JZU Kliničkog centra Crne Gore,  prilikom obavljanja ljekarskih pregleda dana 06.01. i 07.01.2018. godine djeteta P.J., koje je preminulo dana 05.02.2018. godine od povreda zadobijenih od strane lica protiv kojih se pred ovim tužilaštvom vodi krivični postupak, zbog krivičnog djela teško ubistvo u saizvršilaštvu i utvrdilo da u radnjama ordinirajućih ljekara nema elemenata bilo kojeg krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Naime, od strane tužilaštva pribavljeni su dokazi od značaja za donošenje odluke, a posebno medicinska dokumentacija na osnovu koje je obavljeno sudskomedicinsko vještačenje, kojim je utvrđeno da su ordinirajući ljekari pri pregledu djeteta postupali oprezno, obzirom da su odredili dopunske preglede i snimanja, te da objektivno nisu mogli posumnjati u istinitost onoga što im je, u pogledu mehanizma povređivanja djeteta predočeno od strane pratnje djeteta, a koji način povređivanja je uobičajen za uzrast pregledanog djeteta.


26.03.2018.godine - Saopštenje: Odrzan Okrugli sto na temu “Reforma pravosuđa u Crnoj Gori”

Održan je okrugli sto na temu „Reforma pravosuđa u Crnoj Gori - dostignuća, izazovi i prespektive“, u okviru projekata „Odgovornost u pravosudnom sistemu“ u Podgorici.

Vrhovni državni tužilac i predsjednik Tužilačkog savjeta Ivica Stanković, u uvodnom dijelu je povodom pravosudne reforme, govorio o novim perspektivama integracionog procesa u čijem je središtu jačanje vladavine prava, kao i o ostvarenim rezultatima u skladu sa evropskim standardima u pogledu transparentnosti rada i jačanju institucionalnih, operativnih kapaciteta i mehanizama rada Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva.

U toku panel diskusije državna tužiteljka  u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Jelena Đaletić je detaljnije govorila o dostignućima izazovima i prespektivama reforme pravosuđa  u Tužilačkom savjetu i Državnom tužilaštvu.

Pored predstavnika Tužilačkog i Sudskog savjeta, prisustvovali su svi rukovodioci državnih tužilaštava, predsjednici sudova, Ministarstva pravde, Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, predstavnici delegacije Evropske Unije, Savjeta Evrope u Podgorici, predstavnici ambasada i nevladinih organizacija.

Pročitajte kompletno izlaganje Vrhovnog državnog tužioca


15.03.2018.godine – Saopštenje: Šefica posmatračke misije OEBS-a u posjeti Vrhovnom državnom tužilaštvu

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicima razgovarao je u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva sa Šeficom posmatračke misije OEBS-a za nadgledanje predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, Tanom de Zuluetom.

Tema sastanka bili su predstojeći predsjednički izbori.

Vrhovni državni tužilac upoznao je sagovornike sa strukturom i nadležnostima Državnog tužilaštva, kao i sa unutrašnjom organizacijom rada.

Stanković je između ostalog, istakao da će se Državno tužilaštvo odgovorno ponijeti prema svim nezakonitostima u izbornom procesu, poštujući princip jednakosti  pred zakonom.

Sagovornici su izrazili očekivanja da će dobra saradnja iz prethodnog perioda biti nastavljena i u budućnosti.  

Sastanku su prisustvovali zamjenik šefice Misije Don Bisson i pravna analitičarka OEBS-a Jelena Kovalova.


14.03.2018.godine- Saopstenje

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici obavještava javnost da je do kraja radnog vremena podneseno 115 prijava građana zbog sumnje da su zloupotrijebljeni njihovi lični podaci, odnosno JMB građanina, te da je falsifikovan njihov potpis na listama - obrascima za davanje potpisa birača za podršku određenim kandidatima za Predsjednika Crne Gore.

Tužilaštvo se obratilo Državnoj izbornoj komisiji u cilju dostavljanja potrebnih podataka i nastaviće sa preduzimanjem mjera u cilju prikupljanja podataka koji su neophodni za rasvjetljavanje činjenica važnih za donošenje odluke.


13.03.2018. godine- Saopštenje: Formirani predmeti po prijavama građana za falsifikovanje potpisa

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici obavještava javnost da je u tom tužilaštvu formirano više predmeta po prijavama građana, koji su provjerom preko aplikacije Državne izborne komisije-potpisi.dik.co.me, pronašli svoje podatke, da su navodni potpisnici podrške određenim predsjedničkim kandidatima, za koje potpise, podnosioci prijava, tvrde da su falsifikovani.

Pozivamo javnost, da u slučaju utvrđivanja sličnih neregularnosti, prijave događaje Tužilaštvu.


13.03.2018.godine - Saopštenje 

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, koje je rukovodilo radnjama u postupku izviđaja zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je krivičnu prijavu protiv 11 fizičkih lica, i to: N.V., M.J., M.K., B.B., M.M., M.P., V.M., S.L., R.Ž., M.N., I. T. i protiv 5 pravnih lica, te su u okviru izviđajnih radnji izvršeni i pretresi na više lokacija u Podgorici i to: stanova, poslovnih prostorija i jednog putničkog motornog vozila. U vezi sa navedenim jedno lice N.V. je lišeno slobode i u zakonskom roku će u ovom tužilaštvu biti dovedeno radi saslušanja, dok će ostala lica biti saslušana u redovnom postupku.


09.03.2018.godine - Saopštenje

Povodom radnji koje je Specijalno državno tužilaštvo preduzelo prema Gruju Radonjiću, državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, Sjednica državnih tužilaca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici upoznaje javnost, da su rukovoditeljka i državni tužioci u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici opredijeljeni za odlučnu borbu protiv svih oblika kriminala, u odnosu na sve, a posebno one kojima je povjerena uloga krivičnog gonjenja izvršilaca krivičnih djela.


07.03.2018.godine - Saopštenje

U vezi sa događajem koji se odnosi na postupanje optuženog A.M. u predmetu formiranom zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, Specijalno državno tužilaštvo je, u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, Višem sudu u Podgorici dostavilo odgovarajuće mišljenje.


06.03.2018.godine - Saopstenje

Na zahtjev službenika Uprave policije CB Berane, a po odobrenju državnog tužioca iz Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama, od strane sudije za istragu Osnovnog suda u Beranama je donijeta naredba za pretresanje kuće koju koristi D.M. u naselju Pešca u Beranama, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju. Prilikom pretresanja je pronadjen spisak sa imenima, a u kući su zatečena tri lica. Nakon toga, od strane dežurnog državnog tužioca dat je nalog policijskim službencima da oduzmu pronadjeni spisak i da se od zatečenih lica u kući prikupe potrebna obavještenja. Predmet je u fazi izvidjaja.


28.02.2018.godine - Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, drzavna tuziteljka u Vrhovnom drzavnom tuzilastvu, Sonja Boskovic odredjena je za zamjenika predsjednika Tužilačkog savjeta.

Nakon razmatranja, usvojen je Finansijski izvještaj potrošačke jedinice Tužilaštva za 2017.godinu, kao i izvještaj Centralne popisne komisije o izvršenom popisu za 2017.godinu.

Na sjednici je, takođe, donijeta Odluka o prestanku funkcije Rifatu Hadroviću – rukovodiocu Višeg državnog tužilaštvu u Bijelom Polju, ispunjavanjem uslova za starosnu penziju, kao i Odluka  o upućivanju državne tužiteljke  u Vrhovnom državnom tužilaštvu Stojanke Radović u Specijalno državno tužilaštvo na period od dva  mjeseca.

Tužilački savjet je formirao Komisiju za razmatranje pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u pogledu zakonitosti rada.


21.02.2018.godine – Saopštenje: Policijskim službenicima odredjeno zadrzavanje do 72 sata

Nakon saslusanja pet policijskih službenika – pripadnika interventne jedinice (M.V., M.S., V.M, S.F. i M.D.)  u Osnovnom drzavnom tuzilastvu u Podgorici, državni tuzilac donio je Rjesenje o zadržavanju do 72 sata u odnosu na svih pet lica.

Po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, pet policijskih službenika lišeni su slobode zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo - zlostavljenje, na štetu tri građanina i  falsifikovanje službene isprave.


21.02.2018.godine – Saopštenje: Lišeno slobode pet policijskih službenika osumnjičenih za krivično djelo – zlostavljanje

Po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, lišeni su slobode pet policijskih službenika-pripadnika interventne jedinice ( M.V, M.S,,V.M, S.F i M.D)  koji će  biti privedeni radi saslušanja u svojstvu osumnjičenih, zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo - zlostavljenje, na štetu tri građanina i  falsifikovanje službene isprave.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je odmah nakon objavljivanja snimaka torture učinjene od strane policijskih službenika nad gradjanima, formiralo predmet i preduzelo  hitne radnje  u cilju prikupljanja dokaza i podataka znacajnih za rasvjetljavanje dogadjaja, identifikovanja policijskih službenika, oštećenih lica i očevidaca dogadjaja.


20.02.2018.godne – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicima, razgovarao je sa Državnim tužiocem Arizone i Predsjednikom Konferencije Vrhovnih državnih tužilaca zapadnog dijela Sjedinjenih Američkih Država, gospodinom Markom Brnovićem i Izvršnom direktoricom Konferencije tužilaca zapadnog dijela Sjedinjenih Američkih Država - “CWAG”, gopođom Karen White.

Vrhovni državni tužilac je, uz riječi dobrodošlice, upoznao goste sa organizacionim i funkcionalnim aspektima rada Državnog tužilaštva Crne Gore, kao i sa ulogom i značajem državno-tužilačke organizacije u kontekstu pridruživanja Crne Gore Evropskoj Uniji. Tokom razgovora Vrhovni državni tužilac se osvrnuo i na brojne izazove sa kojima se Državno tužilaštvo Crne Gore svakodnevno sreta, posebno ističući probleme transnacionalnog kriminala i istovremeno ukazujući na značaj međunarodne saradnje na tom polju.

Državni tužilac Mark Brnović, predstavio je strukturu tužilačke organizacije Arizone i potencirao neophodnost saradnje državnih tužilaštava širom svijeta, iskazujući naročitu otvorenost i spremnost za saradnju sa Državnim tužilaštvom Crne Gore i Vrhovnim državnim tužiocem.  

Izvršna direktorica Konferencije tužilaca zapadnog dijela Sjedinjenih Američkih Država - “CWAG”, gospođa Karen White, upoznala je Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore, sa brojnim aktivnostima koje sprovodi organizacija “CWAG”, naročito ističući značaj partnerstva državnih tužilaštava širom svijeta na polju borbe protiv kriminala. Tokom razgovora, gospođa White, uputila je Vrhovnom državnom tužiocu otvoreni poziv za saradnju i podršku Državnom tužilaštvu Crne Gore od strane Konferencije tužilaca zapadnog dijela Sjedinjenih Američkih Država - “CWAG”.

Na kraju današnjeg susreta, Vrhovni državni tužilac je iskazao punu spremnost Državnog tužilaštva Crne Gore, da u narednom periodu dodatno bude osnažena saradnja sa Državnim tužiocima Sjedinjenih Američkih Država.


20.02.2018.godine - Saopštenje

Osnovno državno tužilaštvo u podgorici je odmah nakon što su objavljeni snimci torture učinjeni od strane policijskih službenika nad gradjanima, formiralo predmet. Preduzimaju se hitne radnje  u cilju prikupljanja dokaza i podataka znacajnih za sasvjetljavanje dogadjaja, identifikovanja policijskih službenika, oštećenih lica i očevidaca dogadjaja.


20.02.2018.godine – Saopštenje

Osnovno državno tužilaštvo u Baru podnijelo je Vrhovnom državnom tužilaštvu Inicijativu za podnošenje Zahtjeva za zaštitu zakonitosti u predmetu Kt.br. 175/16 protiv optuženog A.P. iz Bara, jer je po mišljenju tužioca u označenom predmetu prilikom donošenja oslobađajuće presude povrijeđen zakon u korist optuženog.

Optuženom A.P. se stavlja na teret  da je tokom ljeta 2015.godine u Baru protivpravno oduzeo pmv marke „Mitshubishi“, reg.ozn......, vlasništvo Uprave policije Centra bezbjednosti Bar u namjeri da ga upotrijebi za vožnju, čime je izvršio krivično djelo - oduzimanje vozila.


08.02.2018.godine – Saopštenje 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković razgovarao je sa šeficom programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori Angelom Longo, u vezi implementacije projekta “Borba protiv ekonomskog kriminala.”

Vrhovni državni tužilac je otvarajući sastanak iskazao zahvalnost kancelariji Savjeta Evrope u Crnoj Gori povodom implementacije brojnih aktivnosti u okviru “Horizontalnog projekta za zapadni Balkan i Tursku”, a čiji segment predstavlja projekat “Borba protiv ekonomskog kriminala.” Vrhovni državni tužilac je posebno apostrofirao značaj finansijskih istraga za krivični postupak i istakao ulogu koordiniranog djelovanja državnih organa u cilju sprovođenja efikasnih finansijskih istraga.

Šefica programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori Angela Longo, istakla je da Crna Gora može biti primjer u regionu po stepenu implementacije preporuka Savjeta Evrope, a zatim je upoznala Vrhovnog državnog tužioca sa budućim aktivnostima u okviru projekta “Borba protiv ekonomskog kriminala”, stavljajući poseban fokus na uspostavljanje efikasnog mehanizma saradnje između Vrhovnog državnog tužilaštva, Državne revizorske institucije i Ministarstva unutrašnjih poslova na planu finansijskih istraga. 

Sagovornici su se saglasili da će u narednom periodu intenzivno raditi na planu jačanja borbe protiv ekonomskog kriminala kroz brojne aktivnosti koje su planirane u okviru “Horizontalnog projekta za zapadni Balkan i Tursku.”


08.02.2018.godine – Saopštenje: Više državno tužilaštvo u Podgorici provjeravaće se  sve činjenice i okolnosti koje su od značaja u slučaju smrti djeteta P.J.

Povodom ubistva djeteta P.J. Više državno tužilaštvo u Podgorici dana 06.02.2018. godine donijelo je Naredbu o sprovođenju istrage sa predlogom za određivanje pritvora protiv okrivljenog N.S., zbog postojanja osnovane sumnje da je dana 04.02.2018. godine u Podgorici, izvršio krivično djelo – teško ubistvo iz člana 144 Krivičnog zakonika Crne Gore na štetu djeteta P.J., člana porodične zajednice kojeg je prethodno zlostavljao, i protiv okrivljene J.J., majke djeteta, zbog krivičnog djela – kršenje porodične obaveze iz člana 222 Krivičnog zakonika Crne Gore. Po predlogu tužioca, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici je dana 07.02.2018.godine donio rješenje o određivanju pritvora okrivljenima, dok je tužilaštvo istog dana, samo okrivljenima i njihovim braniocima, shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku uručilo Naredbu o sprovođenju istrage.Tokom istrage provjeravaće se  sve činjenice i okolnosti koje su od značaja za predmetni slučaj, a samim tim i da li je u prethodnom periodu prilikom zbrinjavanja djeteta P.J. u Kliničkom Centru Crne Gore došlo do određenih propusta od strane zdravstvenih radnika toga centra.


 

06.02.2018.godine - Saopštenje - Održan sastanak Upravnog odbora u okviru projekta Savjeta Evrope

U novim prostorijama Sekretarijata Tužilačkog savjeta, održan je sastanak Upravnog odbora projekta “Odgovornost u pravosudnom sistemu“, koji se realizuje u okviru Horizontalnog programa Savjeta Evrope za Zapadni Balkan i Tursku, sa ciljem jačanja odgovornosti u cjelokupnom pravosudnom sistemu Crne Gore.

Sastanak Upravnog odbora otvorio je Vrhovni državni tužilac i predsjednik Tužilačkog savjeta, Ivica Stanković, kojom prilikom je dao punu podršku implementaciji projekta, pri čemu je posebno istakao značaj aktivnosti usmjerenih na jačanju kapaciteta Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva u svim oblastima i temama koje su definisane projektom, a sve u cilju ostvarenja zakonskih nadležnosti koje u krajnjem rezultiraju i ispunjenjem privremenih mjerila u pregovaračkom poglavlju 23.

Tema sastanka bila je realizacija dosadašnjih aktivnosti u okviru projekta kao i predstojeći planovi i izazovi, pri čemu je iskazana podrška  nastavku saradnje Programske kancelarije Savjeta Evrope, Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva.

Pored predstavnika Vrhovnog državnog tužilaštva, Tužilačkog Savjeta, Sekretarijata Tužilačkog savjeta i Savjeta Evrope, sastanku su prisustvovali i predstavnici Vrhovnog suda, Sudskog savjeta, Sekretarijata Sudskog savjeta,  Ministartsva pravde, Ministarstva vanjskih poslova, Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i Udruženja sudija Crne Gore.


05.02. 2018.godine – Saopštenje

Višem državnom tužilaštvu u Podgorici je od strane Uprave policije – CB Podgorica danas podnijeta krivična prijava protiv osumnjičenog N.S.,zbog postojanja osnova sumnje da je 04.02.2018. godine u Podgorici, izvršio krivično djelo – teško ubistvo na štetu djeteta P.J., člana porodične zajednice kojeg je prethodno zlostavljao, i protiv osumnjičene J.J., majke djeteta, zbog krivičnog djela – kršenje porodične obaveze iz člana 222 Krivičnog zakonika Crne Gore.Istraga će pokazati da li se osumnjičena J.J. može dovesti u vezu sa ubistvom djeteta.

Osumnjičeni su saslušani u prostorijama Višeg državnog tužilaštva od strane dežurnog tužioca, nakon čega će biti donijeto rješenje o zadržavanju navedenih lica koje će trajati do 72 časa.


04.02.2018.godine – Osnovno državno tužilaštvo u Beranama blagovremeno postupalo po podnijetim prijavama

Povodom lokalnih izbora u Beranama koji se održavaju 04.02.2018.godine Osnovno državno tužilaštvo u Beranama je blagovremeno postupalo po svim podnijetim prijavama davanjem obavezujućih uputstava i naloga policijskim službencima. Osnovno državno tužilaštvo u Beranama po istima je do 18,00 časova formiralo četiri predmeta zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju. U svim predmetima u toku je izviđaj. 

U 08:53h državni tužilac je od strane policijskog službenika CB Berane obaviješten o prijavi predstavnika Demokratske partije Crne Gore da se u mjestu Budimlja u kafani vlasnistvo G.R. vrši kupovina ličnih karata od strane Demokratske partije socijalista. Državni tužilac je odmah naložio policijskim službenicima da obezbjedjuju objekat - kafanu vlasništvo G.R. do pribavljanja naredbe za pretres sudije za istragu, a po njenom dobijanju izvršen je pretres objekta - kafane vlasništvo G.R. gdje nijesu pronadjene stvari koje bi ukazivale na izvršenje nekog krivičnog djela. Prilikom pretresa su zatečena tri lica od kojih će zajedno sa vlasnikom objekta - kafane biti prikupljena obavještenja u CB Berane. Povodom ovog dogadjaja formiran je predmet zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo povreda slobode opredeljenja pri glasanju iz čl.186. Krivičnog zakonika Crne Gore. Izvidjaj je u toku.

U 12:05h državni tužilac je strane policijskog službenika CB Berane obaviješten o prijavi predstavnika Demokratske partije Crne Gore da se u selu Buče u kući vlasnistvo R.G. vrši kupovina ličnih karata od strane Demokratske partije socijalista. Državni tužilac je odmah naložio policijskim službenicima da se obezbjedjuje kuća R.G. do pribavljanja naredbe za pretres sudije za istragu, a po njenom dobijanju izvršen je pretres kuće R.G. u selu Buče, gdje nijesu pronadjene stvari koje bi ukazivale na izvršenje nekog krivičnog djela. Prilikom pretresa je zatečeno pet lica od kojih će zajedno sa vlasnikom kuće biti prikupljena obavještenja u CB Berane. Povodom ovog dogadjaja formiran je predmet zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo povreda slobode opredeljenja pri glasanju iz čl.186.Krivičnog zakonika Crne Gore. Izvidjaj je u toku.

U 12:05h državni tužilac je strane policijskog službenika CB Berane obaviješten o prijavi predstavnika Demokratske partije da se u mjestu Donje Luge u kući vlasnistvo H.A. vrši kupovina ličnih karata od strane Demokratske partije socijalista. Državni tužilac je odmah naložio policijskim službenicima da se obezbjedjuje kuća H.A. do pribavljanja naredbe za pretres sudije za istragu, a po njenom dobijanju izvršen je pretres kuće H.A. gdje nijesu pronadjene stvari koje bi ukazivale na izvršenje nekog krivičnog djela. Prilikom pretresa je zatečeno pet lica od kojih će zajedno sa vlasnikom kuće biti prikupljena obavještenja u CB Berane. Povodom ovog dogadjaja formiran je predmet zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo povreda slobode opredeljenja pri glasanju iz čl.186. Krivičnog zakonika Crne Gore.Izvidjaj je u toku.

U 14:26h državni tužilac je obavijesten od strane policijskog službenika da je u CB Berane pristupio nosilac liste “Berane pobjedjuje Milo Djukanović DPS-SD-BS” B. F., koji je prijavio da ga je nepoznato lice muškog pola više puta zvalo na mobilni telefon i tražilo od njega da aktivista koalicije koju predstavlja posjeti naselje Talum u Beranama i da im donese odredjeni novčani iznos i da mu je poslao SMS poruku sa sadržinom da posjeduje snimak koji će predati novinarima,. Državni tuailac je nalozio da se od lica B.F. prikupe obavještenja na okolnosti prijave, koja je potom dostavljena tužilaštvu, nakon čega je sudiji za istragu Osnovnog suda u Beranama od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama podnijet zahtjev za izdavanje naredbe za listing komunikacija u cilju identifikacije tog lica, a koja je nakon donošenja od strane sudije za istragu predata Upravi polciji CB Berane na dalje postupanje. Povodom ovog dogadjaja formiran je predmet zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo povreda slobode opredeljenja pri glasanju iz čl.186.st.2. u vezi st.1.Krivičnog zakonika Crne Gore. Izvidjaj je u toku.


02.02.2018.godine - Saopštenje - Nastavljen izviđajni postupak u predmetu po prijavi M.B.

Povodom prijave koju je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnio M.B., u ovom tužilaštvu formiran je predmet 31.05.2017. godine, protiv sedam lica, zbog krivičnog djela - davanje lažnog iskaza.

Kako navodi prijave nijesu pružali dovoljno osnova za donošenje odluke, zatraženi su spisi od Višeg suda u Podgorici, koji je obavijestio Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici da se spisi nalaze kod Apelacionog suda, radi odlučivanja po žalbi.

Kako je za ocjenu postojanja prijavljenog krivičnog djela, potrebno donošenje pravosnažne presude, koja je, u konkretnom slučaju, donijeta krajem decembra 2017. godine, nakon toga su se, stvorili uslovi da se izviđajni postupak nastavi.


01.02.2018.godine – Saopštenje

U predmetu formiranom povodom tekstova objavljenim na portalu Vijesti od 28.01.2018.godine  Osnovno državno tužilaštvo u Beranama uzelo je izjavu od člana opštinskog odbora Socijaldemokrata /SD/ u Beranama i direktora Srednje stručne škole u Beranama N.G.. Istim povodom dana 31.01.2018. godine uzete su izjave od kandidata na izbornoj listi SDP-Demos D.Dj i predsjednika OO SDP-a M.P..

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama formiralo je predmet po službenoj dužnosti, a povodom tekstova objavljenih na portalu “Vijesti” od 28.01.2018.godine, pod naslovima: Manipulacije funkcionera SD-a: “Pređi kod nas i zaposlićemo ti  ženu”  i  SDP “Sramota je za državu da ima ovakvog ministra prosvjete”.


30.01.2018.godine – Saopštenje: Određen pritvor okrivljenima za napad na službenike Komunalne policije

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici prihvatio je  predlog državnog tužioca i odredio pritvor u trajanju od jednog mjeseca u odnosu na tri lica (P.N., P.G. i P.L. ) za koja postoji osnovana sumnja da su izvršila krivično djelo - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Povodom događaja od 27.01.2018. godine,kada su u tržnom centru “Gintaš” od strane više lica napadnuti službenici Komunalne policije Glavnog grada Podgorica, koji su vršili službenu radnju sprječavanja vanpijačne i nedozvoljene prodaje robe bez akcizne markice, po nalogu dežurnog tužioca lišena su slobode tri lica (P.N., P.G. i P.L.), zbog izvršenja krivičnog djela-napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Nakon saslušanja, tužilac je donio rješenja o zadržavanju i stavio sudu predlog da se protiv osumnjičenih odredi pritvor.


29.01.2018.godine – Saopštenje

Radi blagovremenog i potpunog informisanja obavještavamo javnost da je Osnovno državno tužilaštvo u Beranama, po službenoj dužnosti, formiralo predmet povodom teksta objavljenog u dnevnom listu “Dan” od 27.01.2018.godine, pod naslovom: “Opozicija optužila direktoricu Doma zdravlja Berane da utiče na birače”.

Predmet se nalazi u fazi izviđaja.


28.01.2018.godine – Saopštenje

Radi blagovremenog i potpunog informisanja obavještavamo javnost da je Osnovno državno tužilaštvo u Beranama po službenoj dužnosti, a povodom tekstova objavljenih na portalu “Vijesti” od 28.01.2018.godine, pod naslovima: Manipulacije funkcionera SD-a: “Pređi kod nas i zaposlićemo ti  ženu”  i  SDP “Sramota je za državu da ima ovakvog ministra prosvjete”, formiralo predmet.

Predmet se nalazi u fazi izviđaja.


23.01.2018.godine – Saopštenje: Okončan rad u predmetu formiranom povodom smrti dvogodišnje J.B.

Više državno tužilaštvo u Podgorici je okončalo rad u predmetu koji je formiran povodom smrti djeteta J.B. iz Podgorice.

Ocjenom sadržine spisa predmeta, posebno obdukcionog zapisnika Kliničkog Centra Crne Gore - Odjeljenja za sudsku medicinu u Podgorici, a sa čijom sadržinom je javnost upoznata, te navoda izjava članova porodice pok.J.B. zaključeno je da smrt djevojčice J.B. nije nastupila usled izvršenja krivičnog djela, a time i da ne postoje osnovi sumnje da je bilo koje lice, činjenjem ili nečinjenjem, izvršilo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.


19.01.2018.godine – Saopštenje: Višem državnom tužilaštvu u Podgorici dostavljen obdukcioni nalaz povodom smrti dvogodišnje J.B.

Povodom događaja od 10.01.2018.godine, kada je u porodičnoj kući, u krevetu, zatečeno beživotno tijelo djevojčice J.B., Klinički centar Crne Gore - Odjeljenje za sudsku medicinu  je postupilo po naredbi Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, kojom je naložena obdukcija tijela, i danas u 13, 30 časova dostavilo obdukcioni zapisnik.

Zbog interesovanja za ovaj slučaj, obavještavam javnost da iz dostavljenog obdukcionog zapisnika, a posebno mišljenja angažovanog ljekara obducenta–vještaka, proizilazi da se na osnovu obdukcionog nalaza, mikroskopskog pregleda organa, biohemijskih, mikrobioloških, toksikoloških analiza i analize zdravstvenog kartona, te podataka o okolnostima događaja, uzrok smrti sa sigurnošću ne može ustanoviti, ali da se sa velikom vjerovatnoćom može zaključiti da se radilo o prirodnoj smrti po tipu tzv. Sindroma naprasne smrti odojčadi – male djece, poznatiji kao SIDS - Sudden Infant Death Syndrome (Smrt u krevecu), te da na osnovu svih navedenih analiza i podataka, kod pokojne J.B. nije ustanovljena šećerna bolest.

Takođe, obdukcionim nalazom ustanovljeno je da je dijete srednje uhranjeno, i da isto nije umrlo od neuhranjenosti-pothranjenosti.


03.01.2018.godine – Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića za novinsku agenciju MINA

Stanković: Sudnica je adresa za odbranu optuženih

Optuženi u predmetu terorizam u pokušaju, u postupku koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici, koriste različite metode za sopstvenu odbranu, ali adresa za to nije Vrhovni državni tužilac, poručio je Ivica Stanković.

„Adresa za to je sudnica Višeg suda u Podgorici. To je mjesto gdje će se cijeniti svi prikupljeni dokazi i u krajnjem donijeti odluka“ kazao je vrhovni državni tužilac u intervjuu agenciji Mina.

Pročitajte kompletan intervju