27.12.2016.godine – Saopštenje: Specijalno državno tužilaštvo raspisalo potjernice za trojicom srpskih i dvojicom ruskih državljana

 
Radi preciznog informisanja, Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost da je povodom predmeta koji se odnosi na krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju raspisalo potjernice za dvojicom ruskih i trojicom srpskih državljana, Potjernice se nalaze u Interpolovoj bazi podataka.
O raspisivanju potjernice za srpskim državljanima obaviješteni su nadležni državni organi Republike Srbije kojima je Specijalno državno tužilaštvo dostavilo dodatnu dokumentaciju.


21.12.2016.godine– Saopštenje: Vrhovni državni tužilac se sastao sa direktorom Agencije za sprječavanje korupcije

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sastali su se u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva sa direktorom Agencije za sprječavanje korupcije, Sretenom Radonjićem. 

Sagovornici su se saglasili da je saradnja  dva državna organa od izuzetnog značaja zbog čega će se u narednom periodu kontinuirano sarađivati.  

Stanković je, između ostalog, ukazao i na odredbe Zakona o sprječavanju korupcije  kojim je propisan postupak podnošenja prijava zviždača, način rješavanja po istim, kao i postupak po zahtjevu za zaštitu zviždača. 

Imajući u vidu nadležnost Tužilačkog savjeta i Agencije za sprječavanje korupcije, Stanković je poručio da u narednom periodu očekuje jačanje saradnje između  dva državna organa i po pitanju disciplinske odgovornosti državnih tužilaca. 

Takođe, određena je kontakt osoba u Državnom tužilaštvu za neposrednu saradnju sa Agencijom za sprječavanje korupcije, kako bi se pitanja od značaja za primjenu Zakona o sprječavanju korupcije efikasnije rješavala. 

Sastanku je prisustvovala i državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, Jelena Đaletić, kao i pomoćnici direktora Agencije za sprečavanje korupcije, Svetlana Rajković i Savo Milašinović. 


21.12.2016.godine – Saopštenje

Zbog interesovanja više redakcija o navodima J.V.  objavljenim u  današnjem broju ND Vijesti da se nekoliko policijskih službenika, među kojima i pomoćnik direktora Uprave policije,  nalaze na platnom spisku mafije, obavještavamo javnost da je Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet. Postupak se nalazi u fazi izviđaja u kojem će se ispitati navodi  J.V. 
Tužilaštvo će blagovremeno obavještavati  javnost o daljem toku postupka. 


26.11.2016.godine – Saopštenje

Nakon saslušanja 11 lica koja su juče lišena slobode Specijalno državno tužilaštvo je u odnosu na dva lica podnijelo predlog za određivanje pritvora. 
Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odbio je predlog Specijalnog državnog tužilaštva, koje će u zakonskom roku izjaviti žalbu. 
Pošto je ocijenjeno da više ne postoje zakonski osnovi za zadržavanje, ostala lica  su puštena da se u daljem toku postupka brane sa slobode.
Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije po nalogu Specijalnog državnog tuzilastva juče su lišili slobode 11 lica - sadašnjih i bivših službenika Crnogorske komercijalne  banke – Filijala u Nikšiću,  zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili produženo krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. 


25.11.2016.godine – Saopštenje: U Nikšiću lišeno slobode 11 lica

Po nalogu Specijalnog državnog tuzilastva, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije  u jutarnjim časovima lišili su slobode 11 lica - sadašnjih i bivših službenika Crnogorske komercijalne  banke – Filijala u Nikšiću,  zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili produženo krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Navedena lica će u zakonskom roku biti privedena specijalnom državnom tužiocu, radi saslušanja. 


11.11.2016.godine – Saopštenje: Tužilaštvo saopštilo sve informacije koje mogu biti dostupne javnosti

Povodom predmeta koji se odnosi na krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Tužilaštvo je do sada saopštilo informacije koje u ovoj fazi postupka mogu da budu dostupne javnosti. Cijeneći zainteresovanost svih medija za ovaj predmet, ovim putem obavještavamo javnost da će se Tužilaštvo o daljem toku postupka samo oglašavati kada se za to steknu uslovi.
Uvjereni da će javnost biti strpljiva i sačekati da od Tužilaštva dobije punu informaciju o ovom dogadjaju, molimo medije da iznošenjem netačnih informacija, spekulacija i podataka iz takozvanih povjerljivih izvora ne dezinformišu i zbunjuju javnost.


08.11.2016.godine – Saopštenje: Drugi regionalni sastanak tužilaca za organizovani kriminal
 
Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvuje u radu Drugog regionalnog sastanka tužilaca za  organizovani kriminal koji se održava u Beogradu u periodu 07 – 08. novembar tekuće godine.
Sastanak je organizovalo Tužilaštvo za organizovani kriminal Republike Srbije u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji i Nacionalnom direkcijom za borbu protiv mafije Republike Italije.
Cilj sastanka je razmatranje primjene „Deklaracije o namjeri“ koju je Glavni specijalni tužilac Katnić, zajedno sa predstavnicima specijalnih tužilaštava za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije  ostalih zemalja učesnica, potpisao na Konferenciji u Beogradu 26. maja 2016. godine. Grupi zemalja potpisnica „Deklaracije o namjeri“ pridružilo se i Specijalno državno tužilaštvo Rumunije.
Na Drugom regionalnom sastanku je  predloženo da Konferencija dobije stalni karakter i da razvije svoje organe i tijela radi efikasnije borbe protiv međunarodnog organizovanog kriminala.
Na kraju rada ovog regionalnog sastanka biće donešeni zaključci i predlozi novih mjera radi   ostvarenja prioritetnih ciljeva Deklaracije. 


06.11.2016.godine- Saopštenje – Na pres konferenciji u Podgorici predstavljeni dokazi i detalji iz predmeta koji je formiran povodom krivičnih djela -  stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju

Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković demantovao je navode koji se pojavljuju u dijelu javnosti da je isceniran dogadjaj predmet formiran povodom krivičnih djela -  stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. Stanković je na konferenciji za novinare naveo da za sve do sada preduzete radnje Tužilastvo ima dokaze.
„Iza mene i Glavnog specijalnog tužioca stoji višedecenijsko pravničko iskustvo i odgovoran odnos prema, ranije sudijskoj, sada tužilackoj funkciji“, rekao je Stanković.
Prema njegovim riječima, Tužilaštvo se u ovom slučaju ne stavlja ni na čiju stranu, ni kada su političari, ni kada su mediji u pitanju. „Zato ističem da nas ni jedni ni drugi neće, niti mogu, uvući u svoje međusobne rasprave“.
„Mi smo se stavili na stranu Ustava i zakonskih normi. To je tako bilo, tako će i ostati, u to možete da budete svi uvjereni“, poručio je Stanković.
Stanković je posebno istakao uspješnu saradnju sa nadležnim državnim organima Republike Srbije koji su putem medjunarodne pravne pomoci obezbjedili dodatne dokaze, zbog čega im se vrhovni državni tužilac srdačno zahvalio. 
Organizatori kriminalne grupe, koja je trebalo da izazove nerede na dan izbora 16. oktobra, su ruski nacionalisti, saopštio je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, navodeći da postoji osnovana sumnja da su u tom planu učestvovale i osobe iz Crne Gore.
„Organizatori ove kriminalne grupe su nacionalisti iz Rusije, koji su kao početnu maksimu uzeli da se vlast u Crnoj Gori, na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem, ne može promijeniti na izborima i da je treba nasilno srušiti“, rekao je Katnić.
On je pojasnio da su dvije osobe iz nacionalističkih struktura iz Rusije pozvale određenu osobu koja je okrivljena u ovom krivičnom predmetu, iznijeli joj plan i od nje tražili da ga realizuje kroz angažovanje većeg broja ljudi, koji bi, kako je precizirao, učestvovali po tačno određenim pravilima i zadacima u izvršenju ovog terorističkog cilja.
„Plan je bio da se nakon završenih izbora, 16.oktobra u 23 sata, kriminalne strukture infiltriraju u narod koji je okupljen ispred Skupštine Crne Gore i da trenutku kada na binu dođu političari, za koje smo identifikovali o  kojoj političkoj grupaciji se radi,  nasilno uđu u parlament i tamo se zadrže najmanje 48 sati“, rekao je Katnić.
Pored toga, kako je naveo, plan je bio da se za vrijeme mitinga određene političke strukture, ubaci pet osoba koje bi kamenicama napale tu strukturu i prikazalo se da to rade kriminalne strukture bliske vlasti u Crnoj Gori.
„Nakon toga, plan je bio da se ubaci jedna osoba, da polomi stakla i izazove štetu na prostojama jedne političke strukture u Crnoj Gori i to se prikaže kao kao aktivnost crnogorske strukture. Bio je plan i da se pronađu osobe koje su dobri strijelci i vješte u lišavanju života sa daljine i da se liši života premijer Milo Đukanović“, rekao je Katnić.
On je na konferenciji predstavio fotografije sa dokazima za izvođenje krivičnog djela, na kojima se nalaze čelična žica sa žiletima koja je namijenjena za sprečavanje žive sile da pređe iz jednog reona u drugi, policijska oprema, lisice, sredstva za vezivanje, bokseri za ruke koji služe za pojačanje udarca, teleskopske palice, vojnička oprema, policijski sprejevi koji neutrališu živu silu, praćke.
Upitan da li je poltička struktura, koja je dio kriminalne organizacije, nalogoavac napada i da li se radi o političkoj partiji iz Crne Gore, Katnić je rekao da postoji osnovanja sumnja da se radi o političkoj strukturi.
„Postoji osnovana sumnja da je jedna osoba koja bi došla na binu u 23 sata iz te političke strukture, preuzela komandovanje čitavom strukturom, političarima, teroristima i građanima i komandovala nasilan ulazak u Skupštinu“, pojasnio je Katnić.
Upitan ko su ruski nacionalisti i političke strukture i da li imaju veze sa državnim strukturama, Katnić je rekao da za sad nemaju nikakvih dokaza da je Rusija u bilo kom smislu involvirana.
„Imamo činjenice i dokaze da se radi o ruskim nacionalistima. Plan je bio da se Crna Gora zaustavi na njenim evroatlantskom putu, posebno da se spriječi njen ulazak u NATO. To je bila početna misao ovih organizatora“, naveo je Katnić.


21.10.2016.godine – Saopštenje: Predsjednica Opstine Gusinje saslušana 15.10.2016.godine zbog navoda o zloupotrebama u predizborne svrhe

Nakon što je u dnevnom listu DAN objavljen članak pod nazivom “ Zapošljavati strogo partijski, student plaćati 30 eura, na Kosovu pritiskajte preko ambasade”, u Specijalnom državnom tužilaštvu formirani spisi predmeta kako bi se provjerili navodi o zloupotrebama u predizborne svrhe od strane predsjednice opštine i nosioca liste DPS u Gusinju, A.Č.

U tekstu je, izmedju ostalog, navedeno da su navodne zloupotrebe  evidentirane u radnom dnevniku predsjednice opštine čiji se original, kako je takodje navedeno u tekstu, nalazio u redakciji dnevnog lista DAN. S tim u vezi, Specijalno državno tužilaštvo zatražilo je od uredništva dnevnog lista DAN original radnog dnevnika, koji su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i preuzeli iz redakcije ovog dnevnog lista.   
 
Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja saslušali su 15.10.2016.godine A.Č. na okolnosti sadržine radnog dnevnika. Nakon analize dostavljene izjave ocijenjeno je da je neophodno dalje prikupljanje obavještenja od strane građana, zbog čega je u tom pravcu upućen zahtjev Specijalnom policijskom odjeljenju.


19.10.2016.godine – Saopštenje: Za dva mjeseca u Specijalnom državnom tužilaštvu formirano 157 predmeta zbog krivičnih djela protiv izbornog prava

Specijalno državno tužilaštvo od 19.avgusta 2016. godine, kada je stupio na snagu Zakon o dopuni Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, nadležno je za gonjenje učinilaca krivičnih djela  protiv izbornih prava propisanih u Glavi šesnaest Krivičnog zakonika Crne Gore.

Od tog datuma, u Specijalnom državnom tužilaštvu formirano je ukupno 157 predmeta zbog krivičnih djela protiv izbornih prava, i to: 99 po prijavama NVO „Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS“, 19 po prijavama političkih partija i njihovih predstavnika, 26 po prijavama Uprave policije, 9 po prijavama građana, dok su 4 predmeta formirana samoinicijativno od strane Specijalnog državnog tužilaštva, a na osnovu informacija koje su objavili mediji.

Po svim prijavama Specijalno državno tužilaštvo je postupilo. Naime, u dva predmeta, nakon izvršenih provjera, donijeto je rješenje o odbačaju krivične prijave, dok se ostali predmeti nalaze u fazi izviđaja, u toku kojeg se prikupljaju potrebni podaci i obavještenja neophodni za donošenje odluke. U dosadašnjem toku izviđaja u tim predmetima, Specijalnom policijskom odjeljenju podnijeti su zahtjevi za prikupljanje potrebnih podataka i obavještenja, veći broj lica saslušan je u svojstvu građana i svjedoka, 8 lica je saslušano u svojstvu osumnjičenih, a u odnosu na 6 osumnjičenih lica je donijeto rješenje o zadržavanju. Takođe, u jednom slučaju, sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici, podnesen je zahtjev za donošenje naredbe za pretres stana i drugih prostorija, koji je usvojen.


17.10.2016.godine – Saopštenje
 
U prostorijama Specijalnog državnog tužilaštva saslušano je 20 osoba koji su u lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom terorizam. Nakon saslusanja za 14 osoba je donijeto rješenje o zadržavanju do 72 sata dok je 6 lica pušteno na slobodu.
 
Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene gradjane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu odredjenih političkih partija.
Takodje se sumnja da je plan kriminalne organizacije bilo lišavanje slobode Premijera Crne Gore.
 
U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim lica koja su lišena slobode, činila i lica na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode i dalje intenzivno radi.


16.10.2016.godine – Saopštenje: Do  20 časova  114 krivičnih prijava
 
Od otvaranja biračkih mjesta u 7 sati do zatvaranja u 20 sati Tužilaštvu je podnijeto ukupno 114  krivičnih prijava i to:
 
-          Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici – 40 krivičnih prijava od kojih 34 zbog krivičnog djela  -povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, 4 krivične prijave zbog krivičnog djela  - povreda tajnosti glasanja, jedna zbog krivičnog djela – sastavljanje netačnih biračkih spiskova i jedna krivična prijava zbog krivičnog djela – sprječavanje održavanja glasanja;

-          Osnovno državno tužilaštvo Cetinje –  4 krivične prijave zbog krivičnog djela -povreda slobode opredjeljenja pri glasanju.

-        Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju –  17 krivičnih prijava od kojih 10 krivičnih prijava zbog krivičnog djela - povreda slobode opredljenja pri glasanju od kojih su u dvije krivične prijave bila prijavljena i krivično djelo - ugrožavanje sigurnosti i 7 krivičnih prijava povodom kojih krivična djela nijesu kvalifikovana.

-          Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću – 6 krivičnih prijava od kojih  5 zbog krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju i jedna krivična prijava zbog krivičnog djela - povreda prava glasanja.

-          Osnovno državno tužilaštvo u Beranama – 5 krivičnih prijava od kojih 2 zbog krivičnog djela - povreda opredjeljenja pri glasanju, jedna zbog krivičnog djela povreda - prava glasanja, dok za 2 krivične prijave krivična djela još nijesu kvalifikovana.

-          Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima – 6 krivičnih prijava od kojih 3 zbog krivičnog djela - povreda prava glasanja, 2 prijave zbog krivičnog djela-  povreda slobode opredeljenja pri glasanju i jedna prijava zbog krivičnog djela - povreda tajnosti glasanja;

-          Osnovno državno tužilaštvo u Rožajama –  11 krivičnih prijava od kojih 2 krivične prijave zbog krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju i 9  krivičnih prijava,  po kojim  krivična djela još uvijek nijesu kvalifikovana. 

-          Osnovno državno tužilaštvo u Plavu –  2 krivične prijave zbog krivičnog djela povreda slobode opredeljivanja pri glasanju;

-          Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu -  1 krivična prijava zbog krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju;

-          Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom – 4 krivične prijave od kojih tri krivične prijave zbog krivičnog djela - povreda prava glasanja i jedna krivična prijava zbog krivičnog djela - povreda prava glasanja.

-          Osnovno državno tužilaštvo u Baru – 7 krivičnih prijava od kojih jedna krivična prijava  zbog krivičnog djela zloupotreba prava glasanja, tri krivične prijave - zbog krivičnih djela povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, jedna krivična prijava zbog krivičnog djela povreda slobode opredjeljenja pri glasanju  i  krivičnog djela - povreda prava glasanja, jedna prijava zbog krivičnog djela - povreda tajnosti glasanja i jedna krivična prijava povodom koje krivično djelo još uvijek nije kvalifikovano.

-          Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru – 9 krivičnih prijava povodom kojih krivična djela još uvijek nijesu kvalifikovana;

-          Osnovno državno tužilaštvo u Ulcinju –  2 krivične  prijave  i to jedna krivičnog djela - falsifikovanje rezultata glasanja  i jedna  zbog krivičnog djela - povreda slobode  opredjeljenja pri glasanju.


16.10.2016.godine – Saopštenje: Do 19 časova 20 krivičnih prijava
 
Od 17 do 19 sati Tužilaštvu je podnijeto ukupno 20 krivičnih prijava i to:
 
-       Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici – četiri krivične prijave od kojih tri zbog krivičnog djela – povreda slobode opredeljenja pri glasanju i jedna zbog krivičnog djela – sprečavanje održavanja glasanja;

-          Osnovno državno tužilaštvo Cetinje –  tri krivične prijave zbog krivičnog djela – povreda prava glasanja;

-         Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju –  tri krivične prijave od kojih dvije zbog krivičnog djela – povreda slobode opredeljenja pri glasanju i  jedna  krivična prijava povodom koje krivično djelo još uvijek nije kvalifikovano;

-          Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću – šest krivičnih prijava i to  pet zbog krivičnog djela -povreda slobode opredjeljenja pri glasanju  i jedna krivična prijava zbog krivičnog djela - povreda prava glasanja;

-          Osnovno državno tužilaštvo u Beranama – jedna krivična prijava povodom koje krivično delo još uvijek nije kvalifikovano;

-          Osnovno državno tužilaštvo u Plavu –  jedna krivična zbog krivičnog djela -povreda slobode opredjeljenja pri glasanju;

-          Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom – jedna krivična prijavu od strane građanina - zbog krivičnog djela  - povreda prava glasanja;

-          Osnovno državno tužilaštvo u Baru – jedna krivična prijava zbog krivičnog djela  - povreda tajnosti glasanja;


16.10.2016.godine – Saopštenje: Do 17 časova 29 krivičnih prijava
 
Od 15 do 17 sati Tužilaštvu je podnijeto ukupno 29 krivičnih prijava i to:
 
-          Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici – devet krivičnih prijava zbog krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju;

-          Osnovno državno tužilaštvo Cetinje –  tri  krivične prijave zbog osnovane sumnje da vrši krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju;

-        Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju –  pet krivičnih prijava od kojih tri krivične prijava zbog krivičnog djela povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, jedna krivična prijava zbog krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju i krivičnog djela - ugrožavanje sigurnosti i jedna krivična prijava povodom koje krivično djelo još uvijek nije kvalifikovano;  

-          Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću – pet krivičnih prijava od kojih   četiri zbog krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju i jedna  krivična prijava zbog krivičnog djela - povreda prava glasanja;

-          Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima – jedna krivična prijava  zbog krivičnog djela -  povreda prava glasanja;

-          Osnovno državno tužilaštvo u Rožajama – jedna krivična prijava zbog krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju;

-          Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom – dvije krivične prijave  zbog krivičnog djela -  povreda prava glasanja;

-          Osnovno državno tužilaštvo u Baru – dvije krivicne prijave zbog krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju;

-          Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru - jedna krivična prijava povodom koje krivično djelo još uvijek nije kvalifikovano.


16.10.2016.godine – Saopštenje: Do 15 časova 20 krivičnih prijava
 
Od 13 do 15 sati Tužilaštvu je podnijeto ukupno 20 krivičnih prijava i to:
 
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici –šest krivičnih prijava od kojih  pet zbog krivičnog djela -  povrede slobode opredjeljenja  pri glasanju i jedna krivična prijava zbog krivičnog djela – povreda prava glasanja.;
-        Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju –  četiri krivične prijave od kojih je jedna prijava podnijeta zbog krivičnog djela – povreda slobode opredeljenja pri glasanju i krivičnog djela – ugrožavanje sigurnosti, dok povodom tri krivične prijave krivično djelo još uvijek nije kvalifikovano;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću – tri krivične prijave zbog krivičnog djela  - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima – jedna krivična prijava zbog krivičnog djela - povreda slobode opredeljenja pri glasanju;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama – dvije krivične prijave povodom kojih krivično djelo još uvijek nije kvalifikovano;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom – jedna krivicna prijava zbog krivicnog djela -povreda prava glasanja;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru – jedna krivična prijava zbog krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru - dvije krivične prijave povodom kojih krivično djelo još uvijek nije kvalifikovano.


16.10.2016.godine – Saopštenje: Lišeno slobode 20 osoba osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije

Po nalogu Specijalnog državnog tuzilastva, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije tokom noći lišili su slobode 20 osoba, državljana Republike Srbije, za koje postoji osnov sumnje da su izvršili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom terorizam. 
Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene gradjane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu odredjenih političkih partija.
Takodje se sumnja da je plan kriminalne organizacije bilo lišavanje slobode Premijera Crne Gore.
S ciljem realizacije navedenog plana organizator grupe, B.D., juče je u ranim jutarnjim časovima došao u Crnu Goru sa namjerom dalje realizacije kriminalnog plana i komandovanja naoružanim licima u namjeri  da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije.
Osumnjičeni su, prema dobijenim uputstvima i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gdje su se radi nastavka realizacije kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri grupe.
Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodijele unaprijed pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana.
Po nalogu Specijalnog državnog tužilastva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije lišili su slobode organizatora  i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provjere unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju.
U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim lica koja su lišena slobode, činila i lica na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi.
Slobode su lišeni:
1.    B.D. (1970) 
2.    K.H.(1977.) 
3.    V.B.(1995.)
4.    N.Đ.(1995.)
5.    S.V.(1991.)  
6.    G.K.(1999.) 
7.    B.K.(1976.)
8.    L.Đ.(1998.)
9.    B.M.(1955.)
10.    M.D.(1957.)
11.    D.M.(1976.)
12.    S.Đ.(1964) 
13.    A.Č.(1983) 
14.    A.A.(1974) 
15.    N.Đ.(1982.)
16.    S.Ć.(1979.)
17.    D.S.(1974.)
18.    M.A.(1990.)
19.    I.M.(1980.)
20.    P.A.(1977.) 


16.10.2016.godine – Saopštenje: Do 13 časova 29 krivičnih prijava
 
Od 11 do 13 sati Tužilaštvu je podnijeto ukupno 29 krivičnih prijava i to:
 
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici – 16 krivičnih prijava  od kojih 15 zbog krivičnog djela – povreda slobode opredeljenja pri glasanju i jedna zbog krivičnog djela – povreda prava glasanja;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju –jedna krivična prijava zbog krivičnog djela  iz člana  193 a Krivičnog zakonika;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću –  dvije krivične prijave  zbog krivičnog djela -   povreda slobode opredjeljenja pri glasanju;

-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama – jedna krivična prijava zbog krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri  glasanju;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima – dvije krivične prijave  povodom kojih krivično djelo još uvijek nije kvalifikovano;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama – jedna krivična prijava zbog krivičnog djela  - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Plavu – jedna prijava zbog krivičnog djela -  povreda slobode opredeljenja pri glasanju;

-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu – jedna krivična prijava  zbog krivičnog djela -  povrede slobode opredjeljenja  pri glasanju;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru – dvije krivične prijave zbog krivičnog djela – zloupotreba prava glasanja;
-          Osnovnm državnom tužilaštvu u Ulcinju –  dvije krivične prijave zbog krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju.


16.10.2016.godine – Saopštenje: Do 11 časova 6 krivičnih prijava

Od otvaranja biračkih mjesta u 7 sati,  do 11 sati Tužilaštvu je podnijeto ukupno 6 krivičnih prijava i to:
-          U Osnovnom državnom tužilaštvu u  Cetinju  –  jedna krivična prijava zbog krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju;
-          U Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru - dvije krivične prijave povodom kojih krivično djelo još uvijek nije kvalifikovano;
-          U Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju – dvije krivične prijave od kojih   jedna zbog  krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, dok povodom druge krivično djelo još uvijek nije kvalifikovano;
-          U Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama – jedna krivična prijava prijava zbog krivičnog djela - povreda slobode opredeljenja pri glasanju.


14.10.2016.godine – Saopštenje

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić obrazovao je specijalne istražne timove koji će postupati u krivičnim predmetima protiv izbornih prava.
S tim u vezi, obavještavamo građane da za krivična djela protiv izbornih prava mogu podnositi krivične prijave  Specijalnom državnom tužilaštvu, kao i višim i osnovnim državnim tužilaštvima, budući da su iz ovih tuzilastava državni tužioci upućeni u Specijalno državno tužilaštvo,radi postupanja u predmetima protiv izbornog prava.
Za period 15.-17.oktobar do 08:00 časova, određeni su specijalni tužioci i upućeni državni tužioci, kao i službenici i namještenici koji će dežurati u svim tužilaštvima. Prijave se mogu podnositi i putem elektronske pošte na službeni e-mail Specijalnog državnog tužilaštva  -  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .


07.10.2016.godine – Saopštenje: Specijalno državno tužilaštvo negira navode iz emisije Načisto, emitovane 6.10.2016.godine na TV VIJESTI,  da je  uključeno u politički proces, saopštavanjem informacija da je u odredjenim predmetima izvidjaj u toku

U emisiji u kojoj je gost bio potpredsjednik Vlade, Duško Marković, navedeno je da je Specijalno državno tužilaštvo zloupotrebljeno i uključeno u politički proces saopštavanjem informacije da je u dva predmeta, formiranim po krivičnim prijavama protiv ministra iz Vlade Crne Gore, izvidjaj u toku. Podsjećamo da je Zakonom o državnom tužilaštvu propisano da se u slučaju informisanja javnosti o radu u pojedinom predmetu, mogu  davati  informacije o radnjama koje su preduzete ili se preduzimaju. Takođe je propisano da se informacije koje bi mogle uticati na vođenje postupka ne mogu učiniti dostupnim javnosti.Saopštavanjem informacija da je u određenim predmetima izviđaj u toku, Specijalno državno tužilaštvo nije upoznalo javnost ni sa jednom radnjom koja je preduzeta ili se preduzima. 

Takodje, napominjemo da je odredbama Pravilnika o unutrasnjem poslovanju državnog tužilaštva koje se odnose na javnost rada,  propisano da se svim medijima obezbjedjuju jednaki uslovi u pogledu davanja informacija o radu.  Postujuci navedene propise Specijalno drzavno tuzilastvo pod jednakim uslovima saradjuje sa svim medijima i dostavlja im odgovore na postavljena pitanja, u mjeri u kojoj je to u odredjenoj fazi postupka moguce. To znaci da na pitanja TV VIJESTI odgovore dobija TV VIJESTI, bas kao sto je to slučaj i sa RTCG, TV PINKM, Informerom, Pobjedom…
Specijalno državno tužilaštvo još jednom naglašava da je riječ o samostalnoj  instituciji koja se ne može  stavljati u politički kontekst. Ne ulazeći u motive političara koji pokušavaju da umanje kredibilitet Specijalnog državnog tužilaštva napominjemo da je nedopustivo u predizbornu kampanju uključivati Tužilaštvo. Takodje naglasavamo, da Specijalno državno tužilaštvo nikome ne dozvoljava da ga zloupotrijebi, kako medijima, tako ni politicarima. Isto tako ne dozvoljavamo da budemo pod bilo čijim uticajem.


06.10.2016.godine - Saopstenje: Odrzana Regionalna konferencija vrhovnih drzavnih tuzilaca i specijalnih drzavnih  tuzilaca na temu prekogranicnog organizovanog kriminala

U hotelu Splendid u Budvi odrzana je Regionalna konferencija vrhovnih drzavnih tuzilaca i rukovodilaca specijalnih državnih tužilastava na temu " Sadašnji  i budući izazovi u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala".

Konferenciju je otvorio Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i tom prilikom istakao da je jasan zadatak pravosudnih  organa, a to je da budu ispred organizovanog kriminala i da se tužilastva država regiona moraju uvezati u čvrst  lanac koji ce se sve više stezati oko organizovanog prekograničnog kriminala  što podrazmijeva jačanje neposredne saradnje između tuzilaštava regiona.
Stanković je naglasio da je nedopustivo da članovi organizovanih kriminalnih grupa udruženo djeluju dok institucije sprovode birokratske procedure i formalnostima usporavaju jedna drugu. 

Samo zajednička aktivnost  tužilastava u regionu može dokazati  da je država jača od mafije, da je organizovanija od kriminalaca  i da je odlučna u namjeri da svakom pripadniku kriminalne grupe  pokaže da ni pravosuđe ne poznaje granice, poručio je Stanković.  
Na otvaranju Konferencije govorili su i šef delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, otpravnik poslova u Ambasadi SAD u Podgorici, B.Bix Aliu, vođa projekta / GIZ, EU IPA “Međunarodna saradnja u krivičnim stvarima: Tužilačka mreža u Zapadnom Balkanu” Henk Marquar Sholtz i predstavnik EUROJUST-a, Marci Gabrijelcic. Prisutne su pozdravili i šefovi delegacija zemalja u regionu.

U radnom dijelu konferencije izaganja su imali Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnic na temu "Saradnja u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju u regionu i EU / modeli koordinacije na regionalnom nivou" i državna tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilastvu  Stojanka Radović na temu "Sadašnji  i budući izazovi u borbi protiv prekogranicnog organizovanog kriminala i drugih oblika teškog kriminala".

Nakon rasprave učesnici konferecije, između ostalog, saglasili su da je saradnja zemalja regiona i šire u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala  imperativ svake države i da je neophodno intezivirati bilateralnu i multilateralnu saradnju, naročito kroz zajedničke istražne timove uz aktivan angažman  Evropskih institucija.

Konferenciju je organizovalo Vrhovno državno tužilaštvo uz podršku projekta / GIZ, EU IPA “Međunarodna saradnja u krivičnim stvarima: Tužilačka mreža u Zapadnom Balkanu” i Ambasade SAD-a u Crnoj Gori.


28.09.2016.godine - Saopštenje

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sastao se danas sa novoimenovanim šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivom Oravom.

Prvi susret je bio prilika da Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić poželi dobrodošlicu ambasadoru Oravu i puno uspjeha u radu na čelu Delegacije EU u našoj zemlji. Tokom razgovora, Glavni specijalni tužilac je upoznao sagovornika sa nadležnostima Specijalnog državnog tužilaštva, organizacijom, kao i dosadašnjim rezultatima u radu. U svijetlu predstojećih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, tema razgovora je bila i nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva u slučaju povrede izbornih prava građana Crne Gore. 
Sagovornici su se saglasili da je vladavina prava ključni segment u razvoju moderne demokratske Crne Gore, posebno imajući u vidu njene integracije u Evropsku uniju.
Sastanku je prisustvovala i šefica političkog sektora u Delegaciji EU, Plamena Halačeva.


Saopštenje - 23.09.2016. 

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sastao sa danas sa ambasadorom Finske Pertti Ikonenom. Nakon dobrodošlice, Glavni specijalni tužilac je upoznao ambasadora sa nadležnostima i organizacijom Specijalnog državnog tužilaštva kao i postignutim rezultatima u dosadašnjem radu. 

Takođe, imajući u vidu predstojeće parlamentarne izbore, Glavni specijalni tužilac je govorio o dopuni Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu i proširenju nadležnosti za gonjenje počinilaca krivičnih djela - povrede izbornih prava. 
Ambasador Finske je čestitao na dosadašnjem uspjehu i rezultatima i izrazio spremnost da pruži podršku u daljem radu tužilaštva.


14.09.2016.godine – Saopstenje: Delagacija Stejt dipartmenta u posjeti Državnom tužilaštvu

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razgovarali su u prostorijama Tužilaštva sa delegacijom Stejt dipartmenta, koju je predvodila Kristin Teft iz Kancelarije koordinatora za pomoc SAD u Evropi i Evroaziji.  

Tema sastanka bio je proces reformi u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori.

Vrhovni državni tužilac upoznao je sagovornike sa rezultatima postignutim u prethodnom periodu i istovremeno naglasio da će Državno tužilaštvo nastaviti intenzivnu borbu protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije. On je saopštio da se uz zaključivanje sporazuma o priznanju krivice, koji je  zaživio formiranjem Specijalnog državnog tužilaštva, paralelno vode i finansijske istrage.

Stanković je poručio da se Tužilaštvo u svom djelovanju rukovodi principom da niko ne može zadržati imovinsku korist stečenu krivičnim djelom.
Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić konstatovao je da je u crnogorskom zakonodavstvu počela primjena instituta iz američkog krivičnog zakonodavstva, u prvom redu sporazuma o priznanju krivice. Katnić je naglasio da su svi sporazumi o priznanju krivice koje je Specijalno državno tužilaštvo zaključilo prihvaćeni od strane suda.

Tužioci su zahvalili na podršci koju Ambasada SAD-a u Podgorici kontinuirano pruža Državnom tužilaštvu. Sagovornici su se saglasili da je saradnja bila izuzetno uspješna i izrazili očekivanje da će biti nastavljena i u narednom periodu.  

Predstavnici Stejt dipartmenta čestitali su Vrhovnom državnom tužiocu i Glavnom specijalnom tužiocu na postignutim rezultatima. 


13.09.2016.godine – Saopštenje: Za devet lica koja su u Kotoru lišena slobode odredjeno zadržavanje do 72 sata

Nakon saslušanja u prostorijama Specijalnog državnog tužilaštva donijeto je rješenje o zadržavanju svih lica  koja su u jučerašnjoj akciji  u Kotoru  lišena slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršena krivična djela -  stvaranje kriminalne organizacije, davanje mita, zelenaštvo, iznuda, teško djelo protiv opšte sigurnosti, zloupotreba službenog položaja, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.
Za osobama koje se nalaze u bjekstvu raspisana je potraga na nivou Crne Gore i graničnim prelazima.
Lica kojima je nakon saslušanja određeno zadržavanje lišena su slobode po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. 


12.09.2016.godine – Saopštenje

Nakon sprovedenih izviđajnih radnji po nalogu Specijalnog tužioca službenici Sektora kriminalističke policije i Specijalnog policijskog odjeljenja su dana 12.09.2016. godine lišili slobode  9 (devet) lica: B.S, C.Đ, S.Z, B.A, A.N, A.I, M.T, D.I, Lj.G, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršena krivična djela -  stvaranje kriminalne organizacije, davanje mita, zelenaštvo, iznuda, teško djelo protiv opšte sigurnosti, zloupotreba službenog položaja, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Takođe nalog za lišenje slobode izdat je i protiv: K.S, B.V, P.D, R.M, V.S, Đ.A, Đ.I, koji nijesu lišeni slobode i nalaze se u bjekstvu.
Sva lica koja su lišena slobode, biće saslušana u Specijalnom državnom tužilaštvu.
Tužilačko policijske aktivnosti u ovom predmetu se nastavljaju.


30.08.2016. godine – Saopštenje povodom netačnih navoda objavljenih u ND Vijesti

Radi objektivnog informisanja, Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost da nijesu tačni navodi objavljeni u ND Vijesti dana 30. avgusta 2016. godine pod naslovom „Ucjenjuje ga da optuži novinara“ i nadnaslovom “Samardžić “pritiskala”  Duška Martinovića”. Isti navodi su objavljeni i nekoliko dana ranije, takođe u ND Vijesti.
U navedenom članku je objavljena netačna informacija da  je specijalna tužiteljka „pritiskala“ okrivljenog D.M.  da zaključi sporazum o priznanju krivice kojim bi optužio novinara, okrivljenog J.M., da je član narko grupe.
Istraga u ovom krivičnom predmetu je trajala u periodu od 24. oktobra 2015. godine do 08. aprila 2016. godine, kada je i podignuta optužnica protiv 14 lica među kojima su i okrivljeni D.M. i novinar a okrivljeni J.M.
Svi prikupljeni dokazi a nakon završene istrage su, uz optužnicu, predati Višem sudu u Podgorici.
Dakle, sve aktivnosti specijalne tužiteljke Mire Samardžić u vezi prikupljanja dokaza ili pak preduzimanja radnji na prizanju krivice bilo kog okrivljenog su prestale danom podizanja optužnice, tj. 08. aprila 2016. godine.
Po nalaženju Tužilaštva, za osudu svih okrivljenih prikupljeno je dovoljno kredibilnih dokaza, što potvrđuje i činjenica da je predmetna optužnica u odnosu na sve okrivljene potvrđena od strane nadležnog vijeća Višeg suda u Podgorici.
U Specijalnom državnom tužilaštvu se trenutno a u skladu sa važećim zakonskim propisima, protiv više okrivljenih i sa njima povezanih lica, za koje je utvrđeno da imaju imovinu, vodi finansijska istraga koja je označena stepenom tajnosti i koje aktivnosti ne treba miješati sa istražnim radnjama koje su prethodile optužnici. 


23.08.2016.godine – Saopštenje: U Tužilaštvu formiran predmet o navodnim saznanjima o ubistvu Duška Jovanovića

U Specijalnom državnom tužilaštvu  formiran je predmet radi provjere navoda iz izvještaja koji sadrži navodna saznanja u vezi sa ubistvom Duška Jovanovića. Predmet formiran povodom izvještaja dostavljenog Tužilaštvu, koji je sačinio privatni detektiv, nalazi se  u fazi izviđaja. Zbog interesa postupka koji je u toku Tuzilastvo za sada ne može da saopšti više informacija. Istovremeno napominjemo da svako javno saopštavanje informacija iz bilo kog predmeta može da ugrozi postupak. 
Državno tužilaštvo blagovremeno saopštava javnosti sve informacije koje mogu biti dostupne u određenoj fazi postupka. Sve drugo predstavlja ometanje rada nadležnih državnih organa. 


04.08.2016.godine – Saopštenje: Određeno zadržavanje  do 72 sata osumnjičenom za ratne zločine
 
Nakon saslušanja specijalni tužilac je donio rješenje o zadržavanju osumnjičenog u trajanju do 72 sata. 
Specijalni tužilac saslušao je u svojstvu osumnjičenog V.Z. zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
V.Z. su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva lišili slobode pripadnici specijalnog policijskog tima  u saradnji sa pripadnicima Uprave policije CB Nikšić. 


04.08.2016.godine – Saopštenje: Osumnjičen za ratni zločin

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva pripadnici specijalnog policijskog tima  u saradnji sa pripadnicima Uprave policije CB Nikšić lišili su slobode V.Z . zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo -  ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Osumnjičenog će u prostorijama Tužilaštva saslušati specijalni tužilac, nakon čega ce biti donijeta odluka o daljem postupanju.


\06.07.2016.godine - SAOPŠTENJE: Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u stručnoj posjeti Saveznom ministarstvu za pravosuđe i zaštitu potrošača u Berlinu

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sa saradnicima boravi u Berlinu u stručnoj posjeti Saveznom ministarstvu za pravosuđe i zaštitu potrošača.

Tokom posjete, Glavni specijalni tužilac se sastao sa generalnim tužiocem Ralf Roter-om, višim državnim tužiocem Thorsten Cloidt-om kao i državnom tužiteljkom Katjom Anders. Na sastancima su razmijenjena iskustva u radu tužilaštava ove dvije zemlje.  U nastavku posjete će biti realizovani i ostali planirani susreti.

Posjeta Glavnog specijalnog tužioca Berlinu, odvija se u organizaciji Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju – IRZ.


03.06.2016.godine – Saopštenje: Glavni Specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao je na konferenciji na temu “Iskustva u procesuiranju predmeta organizovanog kriminala i visoke korupcije – saradnja i zajednički rad policije i drugih državnih organa sa tužilaštvom“

Glavni Specijalni tužilac Milivoje Katnić sa još 15 svojih saradnika učestvovao je na konferenciji na temu “Iskustva u procesuiranju predmeta organizovanog kriminala i visoke korupcije – saradnja i zajednički rad policije i drugih državnih organa sa tužilaštvom“ koja je održana 2 i 3. juna u Budvi.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici iz tužilaštava za organizovani kriminal i korupciju Slovenije, Hrvatske i Srbije i na istoj su razmijenjena iskustva u postupcima koji su realizovani od strane ovih tužilaštava, a za krivična djela organizovanog kriminala i visoke korupcije. Poseban naglasak je stavljen na iskustva u primjeni posebnih istražnih radnji i alternativnih načina rješavanja krivičnih postupaka. U zaključcima koferencije je iskazana spremnost i dogovoreni dalji koraci u jačanju saradnje na subijanju i dokazivanju teških oblika prekograničnog kriminala u regionu i uspostavljanje tješnje saradnje između navedenih tužilaštava.

Konferencija je organizovana u okviru komponente II Regionalnog projekta GIZ EU IPA 2014 „Međunarodna saradnja u krivičnima stvarima: Tužilačka mreža Zapadnog balkana“ koji realizuju GIZ, CILC i UNODC, a u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom i Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore.


26.05.2016.godine – Saopštenje

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvuje u radu konferencije „Upravljanje složenim podacima u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije“, koja se održava u Beogradu 26. i 27. maja tekuće godine, u organizaciji OSCE-a.

Prvog dana rada Konferencije, predstavnici Tužilaštava zemalja učesnica su se saglasili o neophodnosti potpisivanja Deklaracije o namjeri, koja predstavlja zajednički napor u cilju poboljšanja efikasnosti krivičnog gonjenja počinilaca krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Zemlje potpisnice Deklaracije Srbija, Italija, Crna Gora, Hrvatska, BiH, Republika Srpska, Makedonija, Albanija i Bugarska, obavezale su se  da posvećenom realizacijom ciljeva iste, među kojima su posebno naglašeni  pojačana saradnja u krivičnim postupcima na operativnom planu, promptna razmjena informacija i njihovo adekvatno čuvanje kao i intenzivnija saradnja u oblasti međunarodne pravne pomoći, a uzevši u obzir međunarodne pravne instrumente u oblasti krivično pravnog sistema i međunarodne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, uzevši u obzir Konvenciju UN o transnacionalnom kriminalu, potpisanu u Palermu, doprinesu stvaranju bezbjednijih uslova za život i rad građana.


20.05.2016.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sastali su se u prostorijama Tužilaštva sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evro-azijske poslove, gospodinom Hojt Brajan Jiom.

Vrhovni državni tužilac upoznao je gospodina Jia sa rezultatima koje Tužilaštvo postiže u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, kao i sa formiranjem Policijskog odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, koje će postupati po nalozima Specijalnog državnog tužilaštva. Vrhovni državni tužilac je istakao da je težište djelovanja Tužilaštva usmjereno u pravcu oduzimanja protivpravno stečene imovinske koristi i da se u tom pravcu vrlo uspješno primjenjuju instituti sporazuma o priznanju krivice i svjedoka saradnika.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić upoznao je sagovornika sa rezultatima Specijalnog državnog tužilaštva od njegovog formiranja do danas, konkretnim aktivnostima koje Specijalno tužilaštvo preduzima u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, efikasnom primjenom instituta sporazuma o priznanju krivice i svjedoka saradnika putem kojih je u državni budžet na osnovu pravosnažnih sudskih presuda za manje od godinu dana vraćeno više od 20 miliona eura.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, g. Hojt Brajan Ji čestitao je Vrhovnom državnom tužiocu i Glavnom specijalnom tužiocu na impresivnim rezultatima koje je Tužilaštvo postiglo za vrlo kratko vrijeme, ističući da su rezultati Tužilaštva značajno doprinijeli vladavini prava u Crnoj Gori i upućivanju poziva Crnoj Gori za članstvo u NATO.


06. april 2016. godine – Saopštenje povodom netačnih navoda ND Vijesti

Radi objektivnog informisanja, Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost da nijesu tačni navodi u nezavisnom  dnevniku Vijesti od 06. aprila 2016. godine, pod naslovom “ Ko je sve dirao ukradena   pisma.

Specijalno državno tužilaštvo do danas, nije zatražilo Forenzičkom centru u Danilovgradu vještačenje DNK  tragova sa pisama i dokumenata koji su izuzeti tokom pretresa kuće V.M. 17.februara ove godine.

U Specijalnom državnom tužilaštvu je, povodom događaja – nestanka određenih dokaza prilikom   pretresa kuće V.M., formiran predmet i postupak se nalazi u fazi izviđaja 


06.04.2016.godine - Saopštenje

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić primio je juče delegaciju Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, koju je predvodila Ermelinda Meksi, zamjenica  koordinatora ekonomskih i ekoloških aktivnosti OEBS-a.

Tokom razgovora sa Glavnim specijalnim tužiocem,  gospođa Meksi  pohvalila je dobre rezultate Specijalnog državnog tužilaštva, nakon čega je Glavni specijalni tužilac detaljnije upoznao sa radom institucije. Jedna od tema razgovora bila je i novac u politici. Predstavnici delegacije OEBS-a  istakli su da bi iskustvo tima Specijalnog državnog tužilaštva trebalo podijeliti sa zemljama u regionu, kao primjer dobre prakse i ponudili svoju podršku u tom procesu.


29.03.2016.godine – Saopštenje

U predmetu Specijalnog državnog tužilaštva formiranom zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih djela iz člana 447b Krivičnog zakonika Crne Gore postupajući tužilac je podnio sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici zahtjev za donošenje naredbe za pretresanje objekta hotel “Perjanik”, u cilju pronalaska predmeta izvršenja krivičnog djela. Službenici Uprave policije izuzeli su određen broj predmeta, koji mogu biti od značaja za dalji postupak u pravcu utvrđivanja osnova sumnje za predmetno krivično djelo.


29.02.2016.godine - Saopštenje

U predmetu Specijalnog državnog tužilaštva formiranom po krivici V.M. zbog krivičnih djela - stvaranje kriminalne organizacije i prevara,  postupajući Specijalni tužilac 17.02.2016.godine podnio je sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici zahtjev za donošenje naredbe za pretresanje objekata koje koristi V.M. Sudija za istragu donio je naredbu po kojoj su pretres obavili ovlašćeni policijski službenici Uprave policije. Tom prilikom oduzeti su određeni predmeti – spisi, koji mogu da posluže kao dokaz u vezi sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv navedenog lica. Specijalni tužilac je nakon toga obaviješten da od oduzetih predmeta – spisa, nedostaje 13 pisama, dva zahtjeva Višeg državnog tužilaštva i jedan papir na koji se nalazi ručno ispisan tekst. 

Pročitajte kompletan tekst


18.02.2016.godine – Zajedničko saopštenje Specijalnog državnog tužilaštva i  Ministarstva unutrašnjih poslova -  UPRAVA POLICIJE -  Predmet „Hobotnica“: Lišen slobode zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i prevara

Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu organizovanog kriminala i korupcije i Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su, u koordinaciji i po nalogu Specijalnog tužioca, u okviru predmeta „Hobotnica“, juče izvršili pretres stanova na više lokacija u Podgorici, u vlasništvu V.M. (69) iz Podgorice.

Pročitajte kompletan tekst


02.02.2016.godine - Zajedničko saopštenje Specijalnog državnog tužilaštva i  Ministarstva unutrašnjih poslova -  UPRAVA POLICIJE: Lišeno slobode osam lica osumnjičenih za krivično djelo kojim je država oštećena za 10 miliona eura

Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su danas, postupajući po nalogu Specijalnog tužioca, lišili slobode osam lica sa područja teritorijalne nadležnosti Nikšić, dok je jedno lice koje je takođe obuhvaćeno nalogom dostupno ali će se njegovo lišenje slobode realizovati u skladu sa daljim instrukcijama Specijalnog tužioca.

Pročitajte kompletan tekst


14.01.2015.godine - Zajedničko saopštenje Specijalnog državnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova UPRAVE POLICIJE: Lišeno slobode šest lica osumnjičenih za krivična djela kojima je Opština Budva oštećena za višemilionski iznos

Nakon sprovedenih izviđajnih radnji po nalogu Specijalnog državnog tužioca, službenici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a su danas, 14. januara 2016. godine, u ranim jutarnjim časovima lišili slobode šest lica – S.K, N.B, M.K, B.D, K.R. i F.G, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili više produženih krivičnih djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja na organizovan način.

Pročitajte kompletan tekst


12.01.2016.godine – Saopstenje

U predmetima koji su javnosti poznati pod nazivom “TQ Plaza”, “Plato Jaz” i “Prijevor” Specijalno državno tužilaštvo zaključilo je Sporazum o priznanju krivice sa okrivljenim L.R. da mu se za produženo krivično djelo  - zloupotreba službenog položaja izvršenog na organizovan način  izrekne kazna od godinu  i šest mjeseci zatvora  i novčana kazna od 30.000 eura, koje treba da uplati na račun Budžeta Crne Gore. Okrivljeni je takođe obavezan da plati troškove postupka.

U drugom predmetu koji  je u javnosti poznat pod nazivom “VTA – Otpadne vode”  Specijalno državno tužilaštvo zaključilo je Sporazum o priznanju krivice sa okrivljenim L.R. da mu se za  krivično djelo  - zloupotreba službenog položaja izvršenog na organizovan način izrekne kazna od  šest mjeseci zatvora.


30.01.2015.godine – Saopštenje

Specijalno državno  tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv M. K. , S.K i A.K zbog produženog krivičnog djela - pranje novca jer je cijenilo da ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice i donošenje osuđujuće presude.

Pošto je Sud, kao nezavisan i samostalan organ, donio oslobađajuću  presudu, Specijalno državno tužilaštvo u daljem toku postupka, nakon što mu bude dostavljena prvostepena presuda, izjaviće žalbu na donijetu odluku.


21.12.2015.godine  - Saopštenje

U protekle tri godine pred Specijalnim državnim tužilaštvom, a prethodno do formiranja ovog Tužilaštva u Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina sklopljena su četiri sporazuma o priznanju krivice i to svi u 2015.godini od strane Specijalnog tužilaštva. Tri sporazuma su odobrena od strane suda, dok po četvrtom sporazumu još uvijek nije donijeta odluka od strane suda. Svi predmeti su iz oblasti organizovanog kriminala i tiču se neovlašćene proizvodnje držanja i stavljanja u promet opojnih droga. Predmet tj.droga oduzeta je od okrivljenih lica.

Sporazum o priznanju krivice je institut predvidjen Zakonikom o krivičnom postupku za krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti osim krivičnih djela terorizma i ratnih zločina. Da bi došlo do zaključenja ovog sporazuma potrebno je da osumnjičeni odnosno okrivljeni u potpunosti i dobrovoljno prizna krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Osumnjičeni odnosno okrivljeni se sa državnim tužiocem saglasava o visini kazne i drugim krivičnim sankcijama koje će okrivljenom biti izrečene u skladu sa odredbama krivičnog zakonika, troškovima krivičnog postupka i imovinsko pravnom zahtjevu. Sporazum o prizanju krivice sadrži obavezu okrivljenog da u odredjenom roku vrati imovinsku korist stečenu izvršenjem krivičnog djela, kao i predmete koji se po krivičnom zakonu imaju oduzeti. Pri ovome mora se praviti razlika izmedju koristi koju okrivljeni pribavi sebi i koristi koju okrivljeni pribavi drugom, jer će se imovinska korist koju je okrivljeni pribavio sebi u sporazumu o priznanju krivice navesti da je okrivljeni dužan da vrati, dok to nije slučaj kada je izvršenjem krivičnog djela pribavljena korist drugom licu.

Pročitajte kompletan tekst


17.12.2015.godine  - Saopštenje povodom netačnih navoda dnevnog lista “Dan” i dnevnog lista “Večernje novosti”

Radi objektivnog informisanja, Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost, da nijesu tačni navodi objavljeni u  dnevnom listu “Dan”  08.12.2015.godine pod naslovom “Obradović i Martinović sumnjivi zbog šverca ljekova” i u dnevnom listu “Večernje novosti” 10.12.2015.godine pod naslovom “Švercovali citostatike iz Italije”.

Specijalno državno tužilaštvo do danas ni u jednom predmetu, nije pokrenulo izviđajni postupak protiv Olega Obradovića i Branislava Martinovića, niti pravnih lica "Glosarij" i "Bajfarm", a u vezi nezakonite nabavke i distribucije više vrsta ljekova, između ostalih i citostatika Interferona, kao i ljekova za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, sa područja Italije za period od 2011. do 2013.godine.

U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet i postupak se nalazi u fazi izviđaja, a u vezi osnova sumnje da je došlo do nezakonite nabavke i distribucije više vrsta ljekova sa područja Italije za Crnu Goru za period od 2011. do 2013.godine.


17.12.2015.godine – Saopštenje

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva danas je lišen slobode S.M. zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja izvršenog na organizovan način.  Osumnjičeni je priveden radi saslušanja Specijalnom državnom tužiocu. Nakon saslušanja specijalni tužilac je donio rješenje o zadržavanju do 72 časa.


 

17.12.2015.godine – Saopštenje povodom netačnih navoda ND “ Vijesti“

Radi objektivnog informisanja, Specijalno drzavno tuzilastvo obavjestava javnost da nijesu tačni navodi objavljeni u ND „Vijesti“ 17.12.2015. godine u tekstu pod naslovom „Marović tražio pet miliona na račun države i Prve banke“.

Specijalno državno tužilaštvo do danas ni u jednom predmetu, nije saslušalo ili ispitalo lice po imenu Goran Kapisoda, kako se to u tekstu navodi. U toku izviđajnog postupka, kao svjedok,  saslušano je lice sa istim inicijalima, koje u svom svjedočkom iskazu nigdje nije navelo da mu je bilo koje lice tražilo na pozajmicu novac za potrebe Prve banke ili premijerovog brata Aca Đukanovića.

Kako je postupak u kome je lice G.K. saslušano kao svjedok proglašen tajnim, druge informacije i podaci ne mogu  se učiniti dostupnim javnosti.


17.12.2015.godine – Saopštenje

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva danas je lišen slobode S.M. zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja izvršenog na organizovan način.  Osumnjiceni je priveden radi saslušanja Specijalnom državnom tužiocu. Saslušanje  je u toku.


16.12.2015. – Saopštenje - demanti

Povodom teksta objavljenog u nezavisnom dnevniku „Vijesti“  16.12.2015.godine, pod naslovom „Miloš dogovorio – 10 mjeseci robije i da plati 380.000,00 €“ u kojem se navodi  da je lice protiv kojeg se pred Specijalnim državnim tužilaštvom vodi  postupak u predmetu nezakonite prodaje zemlje na Jazu,  u sklopu Sporazuma o priznanju krivice dogovorilo sa tužilaštvom „da će   odležati 10 mjeseci i platiti 380.000,00 €“  Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost da nisu tačni navodi iz navedenog teksta koji se odnosi na zaključenje Sporazuma o priznanju krivice sa M. M. u pogledu visine i vrste kazne. U Specijalnom državnom tužilaštvu u toku je istraga protiv okrivljenog M.M. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja putem pomaganja izvršenog na organizovan način. Podsjecamo da je riječ o postupku koji je proglašen tajnim.

Specijalno državno tužilaštvo još jednom ukazuje da tačne informacije za medije i ukupnu javnost ,  u vezi sa radom Specijalnog državnog tužilaštva mogu jedino da se dobiju putem zvanične komunikacije štampanih i elektronskih medija sa Specijalnim državnim tužilaštvom. 


09.12.2015.godine - Saopštenje

U slučaju objavljivanja fotografije na naslovnoj strani dnevnog lista “DAN”, koja je dio audio - video zapisa sa saslušanja svjedoka saradnika R.K. tvrdimo  da informacije ne “cure” iz Specijalnog državnog tužilaštva. Naime, R. K. je kao svjedok saradnik saslušan u dva predmeta  -  “TQ Plaza” i “Jaz”   i predmetu   “Prijevor”. 

CD na kojem se nalazi audio - video zapis saslušanja  R.K. u predmetu “TQ Plaza” i “Jaz” dostavljen je advokatima: Vladanu Bojiću, Zdravku Begoviću, Dragomiru Ćalasanu, Dragoljubu Đukanoviću – Bojani Franović, Snežani Jović, Goranu Velimiroviću, Predragu Milaševiću, Aleksandru Đurišiću.

CD na kojem se nalazi audio- video zapis saslušanja  R.K. u predmetu “Prijevor” dostavljen je advokatima: Borivoju Đukanoviću, Mitru Mugoši, Mališi Miloviću, Dragoljubu Đukanoviću - Bojani Franović, Božidaru Vukčeviću, Predragu Miloševiću, Budimiru Darmanoviću – Draganu Šoću.

Napominjemo, da u svakom slučaju,  kada postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti,  Specijalno državno tužilaštvo pokreće  izviđajni postupak. U konkretnom slučaju,  Specijalno državno tužilaštvo će ispitati da li se radi o autentičnom snimku i ukoliko utvrdi da postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, pokrenuće izviđajni postupak.


07.12.2015.godine - Saopštenje

Na osnovu člana 26 Zakona o specijalnom državnom tužiaštvu rukovodioca Policijskog odjeljenja postavlja direktor Uprava policije  uz saglasnost Glavnog specijalnog tužioca. Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić,  saglasan je da rukovodilac policijskog odjeljenja, o čemu je pismeno obavijestio direktora Uprave policije, bude rukovodilac Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, Dragan Radonjić, koji ispunjava sve uslove  koji su predviđeni  za to radno mjesto.


03.12.2015.godine – Saopštenje

U krivičnom predmetu poznatom u javnosti kao “Prijevor”, Specijalno državno tužilaštvo je protiv M.M.  i dr. donijelo  naredbu o proširenju istrage  zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo – zloupotreba službenog položaja putem pomaganja, koje krivično djelo je izvršeno na organizovan način. Okrivljeni M.M. je saslušan u prostorijama Specijalne bolnice ”Codra”, gdje se nalazi na liječenju, a kojem je prema izvještaju navedene bolnice potrebno kliničko ispitivanje u bolničkim uslovima. Nakon saslušanja, specijalni tužilac je donio rješenje  o zadržavanju M.M. u trajanju do 72 časa, nakon čega je sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici podnio predlog za određivanje pritvora, po pritvorskom osnovu iz člana 175 stav 1 tačke 2 i 4 Zakona o Krivičnom postupku, zbog  nesmetanog vođenja krivičnog postupka i postojanja okolnosti koje ukazuju da će uticati na svjedoke.


20.11.2015.godine -  Saopštenje

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razgovarao je, u prostorijama Tužilaštva u Podgorici, sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori, Ferdinandom Nagijem i tom prilikom ga upoznao sa postignutim rezultatima u dosadašnjem radu.

Rumunski ambasador čestitao je Glavnom specijalnom tužiocu na ostvarenom rezultatu u kratkom vremenskom periodu.

Tema razgovora bilo je i uspostavljanje  konkretnije saradnje  između državnih tužilaštava Crne Gore i Republike Rumunije kroz zajedničke aktivnosti u vidu obuka, razmjene iskustava  i rada na zajedničkim projektima.

Ambasador Nagi poručio je tokom sastanka da Specijalno državno tužilaštvo  u svom radu može da računa na punu podršku Republike Rumunije. 


20.11.2015.godine – Saopštenje

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razgovarao je, u prostorijama Tužilaštva u Podgorici, sa zamjenicom šefa misije u švajcarskoj ambasadi u Beogradu,  Paulin Mentoneks.

Tema razgovora bila je organizaciona struktura i nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva. Glavni specijalni tužilac upoznao je gošću da će se u fokusu Specijalnog državnog tužilaštva naći krivična djela iz oblasti korupcije, posebno korupcije na visokom nivou.

Sagovornici su se saglasili da će u narednom periodu nastojati da uspostave bližu saradnju između pravosudnih organa dvije države.


20.10.2015.godine -  Saopštenje

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razgovarao je u prostorijama Tužilaštva u Podgorici, sa njemačkom ambasadorkom u Crnoj Gori, Gudrun Elizabet Štajnaker i tom prilikom je upoznao sa organizacijom Specijalnog državnog tužilaštva i aktivnostima koje ovo tužilaštvo preduzima od svog formiranja.

Ambasadorka Njemačke čestitala je Glavnom specijalnom tužiocu na njegovom i zalaganju tima koji predvodi. Štajnaker je takođe podržala princip da Specijalno državno tužilaštvo služi državi isključivo na osnovu Ustava i zakona. Ona je izrazila spremnost njemačke ambasade da Specijalnom državnom tužilaštvu pruži svaku vrstu tehničke i pravne podrške.


28.09.2015.godine – Saopštenje

Delegacija američke ambasade u Crnoj Gori, koju je predvodila ambasadorka Margaret En Uehara posjetila je Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici, gdje je razgovarala sa Glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država pohvalila je rezultate koje je Specijalno državno tužilaštvo, sa Katnićem na čelu, postiglo za kratko vrijeme. Za par mjeseci postignuti su vidljivi rezultati, kojih uprkos očekivanjima ranije nije bilo, poručila je En Uehara.

Osim sa dosadašnjim rezultatima, Katnić je sagovornike upoznao i sa planovima za naredni period. U fokusu Specijalnog državnog tužilaštva naći će se krivična djela iz oblasti korupcije, rekao je Katnić i upoznao goste iz ambasade Sjedinjenih Američkih Dražava sa namjerom da kroz rezultate učiniocima krivičnih djela pošalje poruku da im se kršenje zakona ne isplati, posebno u oblasti korupcije na visokom nivou.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik ambasadorke Biks Aliu i pravni savjetnici Erik Larson i Ana Grgurević. 


28.09.2015.godine -  Saopštenje

U žalbi Specijalnog tužilaštva na odluku sudije Višeg suda u Podgorici nigdje se ne navodi opstrukcija rada Tužilaštva. Sud je tekst žalbe razmatrao i uvažio i otuda čudi pozivanje  na navode koji se u žalbi uopšte i ne pominju.

Jedino što je tačno jeste da je Tužilaštvo u okviru zakonom datih ovlašćenja u žalbi navelo svoje razloge u pogledu osnova za preinačenje odluke sudije za istragu.

Glavni specijalni tužilac niti Specijalno tužilaštvo povodom žalbe nisu iznosili  nikakve dodatne stavove.


26.08.2015.godine -  Saopštenje

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razgovarao je, u prostorijama Tužilaštva u Podgorici, sa mađarskim ambasadorom u Crnoj Gori, Kristijanom Pošom. Tema sastanka bilo je upoznavanje sa načinom i organizacijom rada Specijalnog državnog tužilaštva.

Ambasador Mađarske tom prilikom saopštio je kako se u Crnoj Gori, u oblasti vladavine prava, postižu vidljivi pomaci, te da u ostvarivanju još boljih rezultata, u konkretnim predmetima, Specijalno državno tužilaštvo može računati na neophodnu pomoć mađarske ambasade.

Glavni specijalni tužilac ukazao je sagovorniku na odlučnost Specijalnog državnog tužilaštva da, u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno korupcije na visokom nivou, postigne konkretne rezultate. Katnić je poručio da se učinioci svih krivičnih djela nalaze pod lupom Tužilaštva i da je suzbijanje njihovog djelovanja neprikosnoven cilj tima na čijem se čelu nalazi.  

Sastanku je prisustvovao i diplomata za NATO u mađarskoj ambasadi Čaba Feleđhazi.


23.07.2015.godine – Saopštenje

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razgovarao je, u prostorijama Tužilaštva u Podgorici, sa delegacijom američke ambasade u Crnoj Gori, koju je predvodila ambasadorka, Margaret En Uehara. Tom prilikom Glavni specijalni tužilac upoznao je sagovornike sa prioritetima u radu Specijalnog državnog tužilaštva, koji se prije svega odnose na ostvarivanje konkretnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Do vidljivih rezultata mogu dovesti samo odlučni potezi koje učinioci krivičnih djela mogu i očekivati u narednom periodu, poručio je Katnić.

Ambasadorka En Uehara napomenula je da Specijalno državno tužilaštvo može da računa na različite vidove podrške ambasade SAD-a. Osim donacija u vidu opreme, za potrebe novoformiranog tužilaštva mogu se organizovati i praktične obuke, kao i studijske posjete regionu i Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi se uspostavio što bolji kontakt sa kolegama iz inostranstva.

Sjedinjene Američke Države takođe će, u vidu obuka, podržavati Policijsko odjeljenje koje će biti nadležno za poslove policije pri Specijalnom državnom tužilaštvu.

Sagovornici su se saglasili da je pred Specijalnim državnim tužilaštvom ozbiljan posao koji isključivo kroz čvrste dokaze može dovesti do rezultata iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik ambasadorke Biks Aliu, viši policijski savjetnik Frenk Herbert, kao i pravni savjetnici Erik Larson i Ana Grgurević. 


16.07.2015.godine – Saopštenje

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sastao se, u prostorijama Tužilaštva u Podgorici,  sa Njegovom Ekselencijom, Ambasadorom Evropske unije u Crnoj Gori, Mitjom Drobničem. Sagovornici su se saglasili da je formiranjem Specijalnog državnog tužilaštva napravljen značajan korak za ostvarivanje rezultata iz oblasti vladavine prava.

Glavni specijani tužilac upoznao je Drobniča sa zakonskim okvirima u kojima će djelovati Specijalno državno tužilaštvo, kao i sa budućom organizacijom rada ovog tužilaštva. Sa sastanka je poslata poruka da će se Specijalno državno tužilaštvo u svom postupanju opredjeljivati prema krivičnim djelima, a ne prema pojedincima. Glavni specijalni tužilac saopštio je da će prioritet u radu tužilaštva, na čijem se čelu nalazi, biti krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, kako bi se postigli mjerljivi rezultati, koji se i očekuju.

Njegova Ekselencija, Ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, poželio je specijalnim tužiocima puno uspjeha u radu u  godini koja je jako važna, naročito za  oblast vladavine prava.

Kada je u pitanju izbor preostala dva specijalna državna tužioca, Glavni specijalni tužilac izrazio je očekivanja da će njegov tim biti kompletiran u najskorijoj budućnosti. Katnić je istovremeno poručio da od svojih saradnika zahtijeva visoku profesionalnost i stalno usavršavanje, što će u velikoj mjeri doprinijeti da Specijalno državno tužilaštvo ostvari najbolje moguće rezultate. 

16.10.2016.godine – Saopštenje: Lišeno slobode 20 osoba osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije

Po nalogu Specijalnog državnog tuzilastva, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije tokom noći lišili su slobode 20 osoba, državljana Republike Srbije, za koje postoji osnov sumnje da su izvršili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom terorizam. 
Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene gradjane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu odredjenih političkih partija.
Takodje se sumnja da je plan kriminalne organizacije bilo lišavanje slobode Premijera Crne Gore.
S ciljem realizacije navedenog plana organizator grupe, B.D., juče je u ranim jutarnjim časovima došao u Crnu Goru sa namjerom dalje realizacije kriminalnog plana i komandovanja naoružanim licima u namjeri  da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije.
Osumnjičeni su, prema dobijenim uputstvima i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gdje su se radi nastavka realizacije kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri grupe.
Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodijele unaprijed pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana.
Po nalogu Specijalnog državnog tužilastva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije lišili su slobode organizatora  i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provjere unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju.
U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim lica koja su lišena slobode, činila i lica na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi.
Slobode su lišeni:
1.    B.D. (1970) 
2.    K.H.(1977.) 
3.    V.B.(1995.)
4.    N.Đ.(1995.)
5.    S.V.(1991.)  
6.    G.K.(1999.) 
7.    B.K.(1976.)
8.    L.Đ.(1998.)
9.    B.M.(1955.)
10.    M.D.(1957.)
11.    D.M.(1976.)
12.    S.Đ.(1964) 
13.    A.Č.(1983) 
14.    A.A.(1974) 
15.    N.Đ.(1982.)
16.    S.Ć.(1979.)
17.    D.S.(1974.)
18.    M.A.(1990.)
19.    I.M.(1980.)
20.    P.A.(1977.) 


16.10.2016.godine – Saopštenje: Do 13 časova 26 krivičnih prijava
 
Od 11 do 13 sati Tužilaštvu je podnijeto ukupno 29 krivičnih prijava i to:
 
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici – 16 krivičnih prijava  od kojih 15 zbog krivičnog djela – povreda slobode opredeljenja pri glasanju i jedna zbog krivičnog djela – povreda prava glasanja;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju –jedna krivična prijava zbog krivičnog djela  iz člana  193 a Krivičnog zakonika;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću –  dvije krivične prijave  zbog krivičnog djela -   povreda slobode opredjeljenja pri glasanju;

-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama – jedna krivična prijava zbog krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri  glasanju;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima – dvije krivične prijave  povodom kojih krivično djelo još uvijek nije kvalifikovano;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama – jedna krivična prijava zbog krivičnog djela  - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Plavu – jedna prijava zbog krivičnog djela -  povreda slobode opredeljenja pri glasanju;

-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu – jedna krivična prijava  zbog krivičnog djela -  povrede slobode opredjeljenja  pri glasanju;
-          Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru – dvije krivične prijave zbog krivičnog djela – zloupotreba prava glasanja;
-          Osnovnm državnom tužilaštvu u Ulcinju –  dvije krivične prijave zbog krivičnog djela - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju.