03.01. 2019.godine - Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića novinskoj agenciji MINA

-Da li ste zadovoljni rezultatima koje ste postigli od kada ste izabrani za VDT-a 2014. godine? Šta vidite kao Vaš najveći uspjeh, a gdje smatrate da se moglo više uraditi?

Već sam jednom prilikom rekao da ne smijemo da dozvolimo da nas ponese zadovoljstvo učinjenim, jer bi to značilo stagnaciju, a samim tim i zaostajanje, a za to nemamo ni vremena ni prostora. Treba međutim biti otvoren i glasno i jasno konstatovati da Tužilaštvo danas i prije četiri godine nije ista institucija. Može nekom zazvučati neskromno, ali za jedan mandat bilo bi dovoljno formiranje Specijalnog državnog tužilaštva i Sekretarijata Tužilačkog savjeta, a mi smo prethodnih godina uradili mnogo više od toga. Postignuti su vidljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspostavili smo ili prosirili saradnju na međunarodnom i unutrasnjem planu, unaprijedili administrativne kapacitete i informaciono komunikacione tehnologije. Otvorili smo instituciju, pa tako Vi i Vase kolege lakše mozete da dođete do informacija. Svjestan sam da biste vi uvijek htjeli više, ali samo se sjetite da li ste prije četiri - pet godine mogli da ostvarite bilo kakvu komunikaciju, pa i da , zasto ne reći, organizujete intervju poput ovog.

Znam da će uvijek biti onih kojima nista od toga neće biti dovoljno da bi konstatovali napredak u državnotužilačkoj organizaciji, ali kao što sam već rekao, treba biti posebno maliciozan pa ne primjetiti da je Državno tužilaštvo danas nekoliko koraka ispred one organizacije koju smo zatekli.

To nikako ne znači da smo učinili sve što smo planirali, ali to nam ostaje kao zadatak i u nastupajućoj godini.

Kompletan intervju pročitajte u prilogu


11.05.2018.godine – Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića za dnevni list DAN

“To što se u javnosti konstantno govori o postupcima u kojima su donijete oslobađajuće presude, ne treba da dovede u pitanje rezultate u višestruko većem broju drugih predmeta, o čemu se na žalost manje govori u javnosti.

Zato ću iskoristiti priliku da napomenem da je tokom prošle godine po optuženjima državnih tužilaštava, osuđujućom presudom riješeno više od 90 odsto optuženja, oslobađajućom oko 4 odsto, dok je odbijajućom presudom  riješeno manje od 2 odsto  optuženja” kazao je Vrhovni državni tužilac u intervjuu za dnevni list DAN.

Pročitajte kompletan intervju


03.01.2018.godine – Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića za novinsku agenciju MINA

Stanković: Sudnica je adresa za odbranu optuženih

Optuženi u predmetu terorizam u pokušaju, u postupku koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici, koriste različite metode za sopstvenu odbranu, ali adresa za to nije Vrhovni državni tužilac, poručio je Ivica Stanković.

„Adresa za to je sudnica Višeg suda u Podgorici. To je mjesto gdje će se cijeniti svi prikupljeni dokazi i u krajnjem donijeti odluka“ kazao je vrhovni državni tužilac u intervjuu agenciji Mina.

Pročitajte kompletan intervju


23.04.2017. godine – Mini intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića TV VIJESTI
 
Na ročištu koje bi, u skladu sa zakonom, trebalo da bude zakazano do kraja naredne sedmice, tužilac će iznijeti dokaze na kojima se optužnica zasniva. Takođe, okrivljeni i njihovi branioci tom prilikom mogu da ukažu na eventualne propuste u istrazi ili na nezakonite dokaze. Okrivljeni i njihovi branioci takođe na ročištu mogu da ukažu na dokaze koji idu u korist okrivljenima. Zbog svega navedenog, ne vidim razlog za svakodnevno prezentovanje određenih podataka. I tužilac i okrivljeni će brzo doći u priliku da o svemu što smatraju da im ide u prilog, govore u sudnici. Ne može se od mene, kao Vrhovnog državnog tužioca zahtijevati da sudim, jer to, kao što znate nije, u mojoj nadležnosti.

Pročitajte kompletan intervju


24.02.2017. godine – Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića novinskoj agenciji MINA
 
Ivica Stanković, kao Vrhovni državni tužilac, kao sudija, kao pravnik, tokom svoje višedecenisjke pravničke karijere nikada nije donio politički motivisanu odluku. Svjestan sam podmetanja sa različitih adresa koji moju odluku pokušavaju da stave u pogrešan kontekst i da je predstave kao posljedicu ovih ili onih uticaja. Svako to radi iz različitih motiva, neko da se dodvori svojim nalogodavcima, neko zato što polazi od sebe i sopstvenog poslušničkog modela ponašanja. Takvi misle da su svi poput njih, poslušnici bez sopstvenog stava. Mjesta za poistovjecivanje nema, niti smije biti.

Procitajte kompletan intervju


14.02.2017.godine – Izjava Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića za radio Crne Gore

Cijeneći veliko interesovanje javnosti za zahtjev koji je Specijalno državno tužilaštvo uputilo Skupštini Crne Gore za skidanje imuniteta dvojici poslanika, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije, kao Vrhovni državni tužilac, moram da napomenem da će, ukoliko se zahtjev usvoji, opravdanost svih postupaka Tužilaštva cijeniti nadležni sud.

Koristim priliku da istaknem da Tužilaštvo sve korake preduzima isključivo po Ustavu i zakonu, a zakon je, podsjetiću vas, jednak za sve. Upravo za takav princip rada u Državnom tužilaštvu se i zalažem, od kada sam izabran za Vrhovnog državnog tužioca, i to isto zahtijevam od svojih saradnika. 

Više puta sam zamolio javnost za strpljenje u ovom predmetu. Činim to i ovog puta. Sve dokaze koje posjeduje Specijalno državno tužilaštvo predstaviće pred nadležnim sudom. To je jedino mjesto na kojem se daje konačna ocjena pravne valjanosti i kvaliteta dokaza, kao i osnovanosti i zakonitosti postupanja Tužilaštva.

Svjedoci smo da su postupci Specijalnog državnog tužilaštva izazvali brojne reakcije kako političke, tako medijske javnosti, zato napominjem - Državno tužilaštvo ni jedni, ni drugi, ni treći, koliko god da ih ima, neće odvući na svoju stranu.

Strana koju državno tužilaštvo bira i uvijek će je birati jeste isključivo strana zakona i ustavnih normi.


03.01.2017.godine – Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića novinskoj agenciji MINA
 
Nijesam neko ko je uvijek zadovoljan učinjenim. Naprotiv. Smatram da se uvijek može više i bolje. To ipak ne znači da mislim da se u Državnom tužilaštvu u godini koju smo ispratili nije učinilo dosta. Pokazao je to i izvještaj o napretku, koji nam je dao realnu sliku situacije i smjernice za budući rad.
Najveći  izazov predstavljalo je, a rekao bih da i dalje predstavlja to što dio javnosti očekuje da Tužilaštvo donosi odluke po njihovoj mjeri i želji. Valjda bi već svima trebalo da bude jasno da su nama jedina mjera ustavne norme i zakonski propisi. Nijesmo mi adresa za izmjene tih propisa. Zna se na koji se to način radi, pa svi koji smatraju da određeni zakon nije dobar mogu da iniciraju njegove izmjene, a naše će biti da usvojeno i primjenjujemo.
 
Pročitajte kompletan intervju


21.11.2016.godine -  Odgovori Vrhovnog državnog tužioca na pitanja čitalaca portal Café del Montenegro
 
Pročitajte pitanja i odgovore u prilogu


04.11.2016.godine -  Intervju Vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića – RTCG
 
Kao što znate, o tome da li će optužnica u bilo kom predmetu biti potvrdjena ili ne odlučuje nadležni sud. Što se tiče spekulacija javnosti, njih ne bih komentarisao, samo mogu da konstatujem da se u javnosti pojavljuju brojne poluinformacije koje pretpostavljam samo zbunjuju gradjane, zato ponavljam da ce se tuzilastvo samo oglasiti u trenutku kada se budu stekli svi uslovi za to. Do tada, molim i gradjane i medije za strpljenje. Spekulacije u čitavom slučaju nikome ne pomažu, samo zbunjuju. 

Pročitajte kompletan intervju


14.06.2016.godine Intervju Vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića – TVCG

Ono što možete da očekujete svakako jeste nastavak odlučne borbe protiv svih vidova organizovanog kriminala i korupcije. Državno tužilaštvo u prethodnom periodu pokazalo je da nema nedodirljivih i da će svi oni koji su se ogriješili o zakon, odgovarati zbog toga. Takav princip rada biće nastavljen i u periodu koji je pred nama.


01.05.2016.godine - Intervju Vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića – Dan

Nerasvijetljena ubistva jedan su od prioriteta u radu tužilaštva. Upravo zbog toga sam nedavno od rukovodilaca Viših državnih tužilaštava u Podgorici i Bijelom Polju zatražio da intenziviraju rad na rasvjetljavanju  ovih krivičnih djela koja su se u prethodnom periodu dogodila na teritoriji Crne Gore, kazao je Stanković


01.04.2016.godine - Intervju Vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića – TV Vijesti

Nikada nijesam u potpunosti zadovoljan, ali statistika nam ide u prilog. Kada je riječ o Višim i Osnovnim državnim tužilaštvima tokom prošle godine u postupku sudske kontrole potvrđeno je 92,5 optužnica. U slučaju Specijalnog državnog tužilaštva potvrđene su sve optužnice.  Istakao bih i činjenicu da je po optuženjima Državnog tužilastva osuđujućom presudom okončano 89,4 odsto predmeta. Brojke su kao što rekoh zadovoljavajuće, ali ne smiju da zavaraju. U narednom periodu moraće još kvalitetnije da se radi.


02.03.2016.godine - Intervju Vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića, Dnevne novine

Specijalno državno tužilaštvo postavilo je visoke standarde u radu, a  upravo to je ono što očekujem i od drugih tužilaštava. Ne mogu se druga tužilaštva kriti iza rezultata koje postiže Specijalno državno tužilaštvo. Naprotiv. I o  drugim tužilaštvima moraće da govore njihovi rezultati. Iako na proaktivnim odnosu insistiram od kada sam izabran za Vrhovnog državnog tužioca ne bih mogao da kažem da sam u potpunosti zadovoljan onim sto su, po tom pitanju, pojedina tužilaštva do sada pokazala. Zbog toga se u tom dijelu stvari definitivno moraju mijenjati, kako bi se ostvario napredak i vidljiviji rezultati u radu. Da nijesam bio uvjeren da će upravo  takve rezultate postizati Specijalno državno tužilaštvo, ne bih predložio Tužilačkom savjetu da za Glavnog specijalnog tužioca izabere Milivoja Katnića. Iako su je svojevremeno neki osporavali, opravdanost takve odluke sve je vidljivija. 

 

Pročitajte kompletan tekst


02.01.2016.godine – Intervju Vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića, Agenciji MINA

Tužilaštvo ne zanimaju imena, već učinioci krivičnih djela

Podgorica, (MINA) – Na rad Tužilaštva ne utiče to što je neko od osumnjičenih partijski aktivista ili visoki funkcioner. Iako se u takvim predmetima povećava pažnja javnosti, ona ne utiče na postupanje Tužilaštva, kazao je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, napominjući da se u Tužilaštvu ne rukovode konkretnim imenima, već isključivo učiniocima krivičnih djela.

Pročitajte kompletan tekst


13.11.2015.godine - Mini intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića za Radio Slobodna Evropa.
 
Nedavno sam kolegama tužiocima poručio da je u prethodnom periodu učinjeno dosta, ali da to na znači da je urađenp dovoljno. Dakle, nijem mi bio potreban Izvještaj o napretku da konstatujem gdje su dobre, a gdje slabe tačke u radu. To vidi svako ko hoće realno da sagleda situaciju.
 

26.10.2015.godine - Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, Agenciji MINA .

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković  rekao  je da je Tužilaštvo, u slučaju zadržavanja poslanika Demokratskog fronta, postupalo u skladu sa Ustavom Crne Gore i zakonom. Uloga tužilaštva nije da vjeruje političkim strukturama, već da pribavlja i ocjenjuje dokaze i činjenice.

Pročitajte kompletan tekst


08.08.2015.godine – Mini intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Sankovića,  Dnevnim novinama

Zakonom je propisano da je svaki državni tužilac obavezan da funkciju obavlja nepristrasno i objektivno, na principima zakonitosti i jednakosti pred zakonom. O sigurnosti svih građana brinu druge službe, a Državno tužilaštvo tome daje svoj doprinos gonjenjem učinilaca krivičnih djela.

Pročitajte kompletan tekst


28.06.2015.godine - Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, dnevnim novinama Dan

Vrhovni držаvni tužilаc Ivicа Stаnković sаopštio je dа je dio spisа predmetа „Telekom” preveden sа  njemačkog i mаđаrskog jezikа, dok je prevod spisа sа engleskog u toku pа se može ubrzo očekivаti odlukа u tom slučаju. On je u rаzgovoru zа „Dаn” rekаo dа će predmet  preuzeti novoformirаno Specijаlno držаvno tužilаštvo.

Pročitajte kompletan tekst


21.05.2015.godine - Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, dnevnom listu Pobjeda

Ratnih zločina je bilo, osuđenih za ratne zločine takođe, ali su bolji rezultati u ovoj oblasti neophodni, ne samo zbog toga što ih očekuju žrtve, ukupna javnost i međunarodna zajednica, već i zbog toga što je to obaveza Državnog tužilaštva - kaže Stanković.

Pročitajte kompletan tekst


16.05.2015.godine -  Razgovor Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića sa novinarkom  PINKM televizije

Velika su očekivanja od domaće i međunarodne javnosti od Specijalnog državnog tužilaštva, koje bi trebalo da bude formirano u junu, kazao je u razgovoru za PINKM televiziju Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković napominjući da i sam očekuje vidljivije i konkretne rezultate. 

Pročitajte kompletan tekst


02.05.2015.godine - Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića novinskoj agenciji MINA

Osnovni i dopunski nalaz i mišljenje Sudsko medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu i rezultati istražnih radnji u vezi sa slučajem infekcije beba u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, pokazali su da istragu treba proširiti, rekao je

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Pročitajte kompletan tekst


16.04. 2015.godine – Mini intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića TVVIJESTI, Vijesti u pola sedam

Činjenica je da je u prošloj godini osuđujućom presudom riješeno 88,5% optuženja, te da je u postupku sudske kontrole potvrđeno preko 96% podignutih optužnica. Statistika nije zanemarljiva, ali ne smije da zavara. Od tužilaca se u ovoj godini očekuje mnogo više,  poručio je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Pročitajte kompletan tekst


02.01.2015.godine - Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, Agenciji MINA - Nelogično rješenje u predloženom Zakonu o specijalnom tužilaštvu

Rješenje u Predlogu zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, da Vrhovni državni tužilac, koji je u Skupštini izabran tropetinskom većinom, bude isključen iz predlaganja Glavnog specijalnog tužioca loše je i nelogično, ocijenio je VDT Ivica Stanković.

Pročitajte kompletan tekst


30.12.2014.godine - Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, Agenciji MINA - Poslije praznika direktna kontrola

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković posjetiće nakon praznika sva tužilaštva kako bi kontrolom predmeta od 2011.godine do 1.oktobra ove godine ocijenio kako su radili tužioci.

Pročitajte kompletan tekst